bezár
 

art&design

2011. 05. 14.
Készül a Velencei Biennále olasz pavilonja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Olaszország rendkívüli bemutatkozással készül a június 4-én kezdődő Velencei Biennaléra: művészettörténészek helyett ezúttal politikusok, zenészek, sportolók, írók, színészek és rendezők válogatták össze az olasz pavilon alkotásait.

prae.hu

Az olasz egység 150. évfordulójának évében új színben akarja megmutatni művészeti múltját és jelenét a mediterrán ország. A különleges kiállítás megvalósítását Vittorio Sgarbi művészettörténészre bízták, aki viszont nem szakmabelieket, hanem a művészeten kívüli világ képviselőit kérdezte arról, mit szeretnének látni a Padiglione Italia területén.

Az olasz pavilonban kiállító mintegy kétszáz művészt politikusok, rendezők, színészek, zenészek, újságírók, sportolók választották ki; Dario Fo irodalmi Nobel-díjas drámaíró, rendező és színész például Silvio Formichetti festőt ajánlotta.

"A szokatlan nem művész-művész párosokkal azt akartam bebizonyítani, hogy a képzőművészet nem elszigetelt világ, akárki érthet hozzá és szeretheti" - magyarázta az olasz pavilon sajtóbemutatóján Sgarbi. Az első alkotás, amellyel az olasz pavilonba belépők majd találkozhatnak, Gaetano Pesce hét méter magas feszülete lesz. A L'Italia in croce (A keresztre feszített Itália) című alkotás keresztjén az olasz csizma vérzik el. Külön szekciót alkot a L'Arte non é Cosa Nostra (A művészet nem a Cosa Nostra), amely a művészeti maffia jelenségére hívja fel a figyelmet.

Sgarbi meglepetéssel is készül: a biennalén kiállítja a reneszánsz Piero della Francesca egy eddig ismeretlen festményét.

A pavilon egyenes videókapcsolatban lesz a világ nyolcvankilenc olasz kulturális intézetével.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A teremtett „képzelet” határtalansága
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés