bezár
 

színház

2011. 05. 14.
Báboperát mutatnak be vasárnap Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Báboperát láthat a közönség a hétvégén Szegeden: a Kövér Béla Bábszínházban vasárnap mutatják be Giovanni Battista Pergolesi Livietta e Tracollo című operáját, amely a jövő évadban a teátrum repertoárjára is felkerül.

Szkéné színház

A bábopera elsősorban felnőtteknek szól, hiszen az érzelmek játéka áll a középpontban, s ennek rétegeit azok tudják igazán jól értelmezni, akik már átéltek egy-egy kapcsolatot. Ennek ellenére a nézőtéren számítanak a fiatal felnőttekre, a középiskolásokra is - mondta Kiss Ágnes rendező az MTI-nek.

A darabot eredetileg az Adriano in Siria című opera felvonásai közötti intermezzóként mutatták be Farnese Erzsébet spanyol királyné - V. Fülöp felesége - születésnapja alkalmából.

A 18. századi történet Tracollo ügyetlen mesterkedései körül forog, aki hasztalanul próbálja félrevezetni Liviettát: bár az ifjú mindig álruhában jelenik meg, a lány időben észreveszi és leleplezi. Jóllehet a jelentekből nem következne szükségszerűen, mégsem teljesen váratlan fordulat, hogy a darab végén a fiatalok örök szerelmet esküsznek egymásnak.

A cselekményt az árnyjátékok síkjára helyezte a rendező. Bár a két operaénekes, a Tracollót alakító Cseh Antal és a Liviettát játszó Dulics Timea az előszínpadon énekel, a lelkekben zajló történések a háttérben, mint egy filmvásznon jelennek meg sok bábtechnikával, írásvetítővel, projektorral.

Az egész előadás az ellenpontozásra épül: a férfi és a női oldal, az aktivitás és a passzivitás, az érzelmek és az akció, a vászon és a színpad között mindig ellentét van - magyarázta a rendező, akinek ez az első ilyen jellegű munkája.

A darabot, amelynek szövege magyarul van, hogy így hozzák közelebb a nézőkhöz a műfajt, ugyan májusban bemutatják, de a repertoárba ősszel kerül majd be, és azt tervezik, hogy ha van rá igény, országjárásra is indulnak vele.

A Szegeden színpadra állított darab a Barboncás Egyesület, a Zenergia Egyesület és a Kövér Béla Bábszínház koprodukciójában jött létre. A két egyesület pályázati forrásból finanszírozza az előadást.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés