bezár
 

színház

2011. 05. 13.
A POSZT megújításáról rendeztek fórumot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pécsi Országos Színházi Találkozó megújítását előkészítő szakmai konferenciát tartottak pénteken Budapesten. Mint azt Márta István, a POSZT új művészeti vezetője a változtatás szükségességét indokolva kiemelte: a POSZT elvesztette azt a fajta frissességét, nyitottságát, amely az első időkre jellemző volt, és az a vád is éri, hogy belterjessé vált.

Szkéné színház

Márta István elmondta, hogy a fórumra meghívta mindazokat, akiknek elképzelése, kérdése, ötlete van a találkozóval kapcsolatban. Felidézte, hogy áprilisban vállalta el a fesztivál művészeti vezetését, így a késői időpont miatt az idén mint "megfigyelő és jövő-előkészítő" vesz részt az eseményen, a 2012-es megújuló fesztivált készíti elő.

Stenczer Béla ügyvezető igazgató beszélt arról, hogy az utóbbi időben sok minden megváltozott, a színház is, a fesztivál struktúrája is átalakult és a helyszínek is megváltoztak. Mint mondta, a központi finanszírozás mértékét a mai napig nem tudják - a pályázati kiírás két napja érkezett meg - jelen pillanatban a városi támogatásra, saját tartalékaikra, bevételeikre és a szponzori támogatásokra számíthatnak.

Márta István felolvasta Vidnyánszky Attilának, a debreceni Csokonai Színház igazgatójának, a Magyar Teátrumi Társaság elnökének levelét, amelyben azt a javaslatot teszi, hogy a találkozónak minden évben másik színház adjon otthont - a helyszíneket 3-4 évre előre megtervezve - a színházi szakma sokszínűségének érvényesülése érdekében. Szegedet, Miskolcot, Győrt, Debrecent és Budapestet is megemlítette a fesztivál lehetséges helyszíneként.

A javaslattal a rendezvényen felszólalók nem értettek egyet, többen is emlékeztettek arra, hogy a korábban a változó helyszínek rendszere nem vált be.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere úgy vélte: tíz évvel korábban jogos lett volna a felvetés, mára azonban már túlléptek ezen, hiszen az elmúlt 10 sikeres év bizonyítja, hogy a kérdés már nem aktuális. Mint mondta, egyetért a színházi találkozó nemzetközi irányba való nyitásával és fesztiváljellegének erősítésével. A városnak fontos a POSZT, csaknem 60 millió forinttal támogatja, amit a továbbiakban is biztosít - hangsúlyozta.

A résztvevők beszéltek arról, hogy erősíteni kellene a fesztivál showcase-jellegét, meg kell mutatni a magyar színház értékeit a külföldieknek. Bérczes Lászlónak, a Bárka Színház művészeti tanácsadójának, az Ördögkatlan fesztivál szervezőjének elképzelése szerint a találkozóhoz kapcsolódhatna egy színházi "vásár" is, amelyre külföldi fesztiválszervezőket, kritikusokat hívnának.

A fórumon az előadások jelölésének menetrendjére, a fesztiválra való válogatás rendszerére is tettek javaslatokat a résztvevők.
Az új művészeti vezető beszélgetést kezdeményezett a strukturális változtatások lehetőségéről, a fesztivál kommunikációjának megváltoztatásáról, új pénzügyi források bevonásáról. A zsűrizés szempontjairól, új díjakról, külföldi kiadványokról, az előadások feliratozásáról is szó esett.

A találkozón többek között a társművészetek - a képzőművészet és a zene - megjelenéséről, a tematikus szakmai napok megrendezéséről, egy esetleges drámapályázatról és a POSZT honlapjáról is beszéltek.
A konferencia második felvonását a pécsi találkozó alatt, június 17-én tartják.

Az idén június 9-én kezdődő találkozót Törőcsik Mari, a nemzet színésze nyitja meg. A tíznapos rendezvény tizenöt versenyelőadással és mintegy 160 off-programmal várja a közönséget. A versenyprogramokat nyolc-kilencezer ember láthatja, a jegyek felét a szakmának tartják fenn, a POSZT különböző rendezvényei pedig összesen mintegy ötvenezer látogatót vonzanak. A jegyek értékesítése április végén kezdődött, több versenydarabra már nem, vagy csak korlátozott számban kaphatóak belépők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés