bezár
 

film

2011. 05. 12.
Gus Van Sant Cannes-ban: A nyugtalanság kora
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az amerikai Gus Van Sant Magyarországon is forgalmazásba kerülő A nyugtalanság kora (Restless) című drámájával csütörtök este a 64. Cannes-i Filmfesztivál második legjelentősebb, az Un Certain Regard (egy bizonyos nézőpont vagy egyfajta szemszög) elnevezésű szekciójában is elkezdődött a verseny.

prae.hu

A programnak magyar vonatkozása is van: a mexikói Gerardo Naranjo Miss Bala című filmjét - amelyet pénteken mutatnak be - Erdély Mátyás fényképezte. A fiatal operatőr nem először dolgozott cannes-i mustrára beválogatott filmben: ő fényképezte Mundruczó Kornél versenyfilmjeit (Johanna, Delta, Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv) és Kenyeres Bálint Before Dawn című kisjátékfilmjét.

Az önálló szekció - amelyben a hivatalos versenyprogramhoz hasonlóan húsz film versenyez - alapvető célja a kezdetekben az volt, hogy elsősorban még ismeretlen, fiatal filmesek eredeti és alternatív alkotásainak nemzetközi elismertetését és forgalmazásba kerülését elősegítse.

Az Un Certain Regard továbbra is a művészfilmek kategóriájának számít, de a résztvevők nem feltétlenül a legfiatalabb korosztályhoz tartoznak, és nem kevésbé ismertek, mint a hivatalos versenyprogramba meghívott alkotók. A szekció idei zsűrielnöke Emir Kusturica szerb filmrendező.

Az Elefánt című filmjéért 2003-ban Arany Pálmát nyert független filmesként ismert Gus Van Sant Cannes-ba igazi szerelmesfilmmel tért vissza, amelyet hosszú évek után ezúttal ismét egy nagy hollywoodi stúdióban forgatott.

A film férfifőszerepét a tavaly elhunyt mitikus filmszínész Dennis Hopper húszéves fia, Henry Hopper alakítja, akinek ez az első filmje. A rendező egy teljesen hagyományos szerelőválogatáson talált rá.

A film főhőse Enoch autóbalesetben veszítette el a szüleit, amelyben maga is megsérült. Miután verekedés miatt kizárták a gimnáziumból, idejét azzal tölti, hogy ismeretlen emberek temetésére jár el, illetve képzeletbeli japán barátjával, egy kamikáze pilóta szellemével beszélgetve sétálgat abban a temetőben, ahol szülei sírja is található.

Egy temetésen találkozik Annabellel, akit a Tim Burton rendezte Alice Csodaországban című filmből megismert Mia Wasikowska alakít. A halálos beteg, de életvidám lány beleszeret a különc fiúba, és vidámságával kiragadja melankóliájából. Az első szerelemről szóló klasszikus, de pátoszmentesen elmesélt történet sajátos hangulatát az adja, hogy a szerelmesek mindketten tudják: a lány hamarosan meghal.

A nyugtalanság kora tulajdonképpen a Harold és Maude történetének feldolgozása azzal a különbséggel, hogy Hal Ashby 1971-es filmjében a temetőkbe járó huszonéves fiú egy idős hölggyel találkozik, s az adja vissza az életkedvét.

Gus Van Sant a Le Film francais című fesztivállapnak adott interjúban elmondta: mindenképpen Cannes-ban szerette volna új filmjét bemutatni. Ugyanakkor sokkal kevésbé feszült attól, hogy nem a nagy versenyben, hanem az Un Certain Regard-ban mérettetik meg az alkotás.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Dev Patel: A Majomember
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés