bezár
 

színház

2011. 05. 11.
Rendező és dramaturg díj a Kockavetőért Rijekában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szputnyik Hajózási Társaság a legjobb rendező és a legjobb dramaturg díját is elnyerte Kockavető című előadásával a rijekai Nemzetközi Stúdiószínházi Fesztiválon - közölte a társulat szerdán az MTI-vel.

Szkéné színház

Az idén 18. alkalommal rendezték meg Rijekában a Nemzetközi Stúdiószínházi Fesztivált (International Small Scenes Theatre Festival), ahova horvát, szerb, angol, montenegrói színházak mellett magyar társulat is meghívást kapott: a Szputnyik Hajózási Társaság, a Kockavetővel - olvasható a társulat közleményében.

Az előadásért Bodó Viktor a legjobb rendező díját, Róbert Júlia és Turai Tamás pedig a legjobb dramaturg díját kapta meg.

A fesztiválválogató missziója idén az volt, hogy olyan fiatal rendezők munkáit mutassa be, akik tisztán és egyértelműen a minket körülvevő valóságról beszélnek, vagyis a mindennapi rutinról, a tabukról, a másság iránti intoleranciáról - írják a közleményben, hozzátéve: ebbe a válogatási koncepcióba kiválóan illeszkedett a Kockavető, amelyet május 8-án láthatott a közönség a rendezvényen.

A darab ismertetője szerint, a főhős, Luke Rhinehart, az elismert pszichiáter, egy nap rádöbben, hogy mennyire a rutinszerű hétköznapok, a gépiesen játszott szerepek kényszerzubbonyában él, így elhatározza, hogy felszabadítja magát és a véletlenre bízza a sorsát.

Pontosabban a dobókockára. Különféle opciókat gyárt magának: milyen szerepeket játsszon, miként cselekedjen? Az első, "a Nagy dobás" napjától kezdve nincs számára visszaút, a kocka egyre inkább hatalmába keríti, és kezdetét veszi életének kiszámíthatatlan, szeszély diktálta zűrzavara - áll a leírásban.

A Szputnyik Hajózási Társaság 2008 januárjában alakult Bodó Viktor rendező vezetésével, és azóta a MU Színház melléképületében található Szputnyik Műhelyben működik.

Szellemiségében a Szputnyik a kőszínházi, vagy nagyszínházi tapasztalatokat hasznosítva, új színházi műhely létrehozásán és fenntartásán dolgozik. A szabad alkotófolyamatot, a kísérletezést, és a színházi formanyelvek kutatását és megújítását éppen olyan fontosnak tartják, mint azt, hogy klasszikus és kortárs műveket is színpadra állítsanak - olvasható a színház honlapján.

Bodó Viktor 2003-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán, előtte, 1997-ben színészi képesítést is szerzett az egyetemen. Pályáját a budapesti Katona József Színházban kezdte, ahol 2005 óta telt házzal játsszák Ledaráltakeltűntem című darabját. 2006-ban rendezett először Grazban, ahol szerződést kötött a Schauspielhaus társulatával.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés