bezár
 

irodalom

2011. 05. 11.
Nemes Z. Márió Bauxit című könyvének bemutatója a RoHAMban
RoHAM Galéria Bp. VIII. Vas u. 16.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemes Z. Márió Bauxit című kötetének bemutatójával indítja első születésnapjának ünneplését a RoHAM Galéria. Nemes Z. Márió lírája tehát május 13-án, péneken 18 órától egy kicsit engedi, "hogy megsimogassák a púpját".

prae.hu

Nemes Z. Márió költészete második verseskönyvében tágul, mint a tér, és foszlik, mint a test. Néha "olyan sötét van" a versekben, "mint egy nyúlban", máskor pedig illetlen dolgokkal labdáznak a szavak viccesen. Nem csupán kloroformszaggal, levágott körömdarabokkal és kenőanyagul szolgáló testnedvekkel van tele ez a költői univerzum, pardon, "disznómese", nem is csak élet és halál mezsgyéjén bóklászó torz figurák népesítik. Hanem olyan fura alakok, akik mi magunk is lehetnénk – posztmodern társadalmunk önreflexív pszichológiai kliséi vagy éppen pszichopatológiás válságjelenségei, képei a fonákjára kifordult belsőségnek/bensőségnek. Lásd: „Az anorexiás masszőrnő éjfélkor indul futni. Te is ilyen lehetnél, ha hivatásosan utálnád magad.” (Család) 

Május 13-án, pénteken kora este 18 órakor Nemes Z. Márió Bauxit című kötetének bemutatójával kezdődik tehát a RoHAM két napos születésnapi fesztiválja. A szerzővel és a kötet szellemiségével rokonítható képzőművészekkel Fenyvesi Áron, a Trafó kurátora beszélget.



„Nemes Z. Márió költő, kritikus, a Telep-csoport alapító tagja, az ELTE-BTK Phd hallgatója. Első verseskötete Alkalmi magyarázatok a húsról címmel jelent meg 2006-ban a JAK-L'Hartmann gondozásában. Míg az első kötetet az emberi test létezését közvetítő minimalista poétika jellemezte, a Bauxitban a testköltészet kibővül, feltárul egy torz figurákat mozgató világ, amiben szerves és szervetlen elválaszthatatlanul összekeveredik. Az est egyik fő témája a költő lírája és a kortárs képkultúra közti kapcsolat, melyet Fenyvesi Áron művészettörténész segít kibontani. A beszélgetés vizuális kontextusát a RoHAM Galéria művészeinek (Győrffy László, Szöllősi Géza, Kis Róka Csaba, Keresztes Zsófia) az esemény alkalmából kiállított munkái teremtik meg.”

Nemes Z. Márió második kötetének, a Bauxitnak a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány és a PRAE.HU a kiadója.

A bemutatót a Vidd haza a kurvádat fantáziacímű zenei fesztivál követi 21 órai kezdettel. Fellépnek: The Forum Walters (A), 21 Stories (A), QSS, Fit Fat, Voo-Doo Allen, Magic Mosquitoz.





nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Horváth Iván (1948-2024)

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés