bezár
 

építészet

2011. 05. 11.
Befejeződött az SZTE központi épületének felújítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületének rekonstrukciója, a mintegy 8000 négyzetméter alapterületű műemlék ingatlan 2,5 milliárd forintból, uniós támogatással újulhatott meg.

prae.hu

Az épület felújításával a szegedi egyetem nemzetközi hírnevéhez méltó központot kapott - mondta Szabó Gábor akadémikus, az intézmény rektora szerdán az átadási ünnepségen.

A professzor közölte: a rekonstrukció az első megvalósult eleme annak a műszaki-természettudományos képzés fejlesztését célzó programnak, amelyre az SZTE 6,424 milliárd forintnyi támogatást nyert el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán.

Szabó Gábor szimbolikusnak nevezte az épület funkcióváltását: míg korábban főként az egyetem irányító szervei működtek itt, a jövőben az SZTE innovációért, ipari és gazdasági kapcsolatokért felelős egységei kapnak itt helyet.

A 2009-ben kezdődött rekonstrukció során a több mint 130 éves, a szegedi városképet is meghatározó épületnek csak az alapjai és a tartóelemei maradtak meg, a műemlék külsejét és belsejét eredeti formájában állították helyre.

Az épület udvarát üvegtetővel fedték be, itt kiállításokat, fogadásokat, kisebb konferenciákat rendezhetnek majd.

A felújítás során számos környezetbarát megoldást alkalmazott a kivitelező Ferroép Zrt.: az épület tetején egy 50 négyzetméteres napkollektorrendszer kapott helyet, amely éves szinten a használati melegvíz-igény 55-60 százalékát fedezi majd.

A műemlékben több, egymással párhuzamos vízellátó és szennyvízelvezető rendszert alakítottak ki. A mosdók és a kézmosók szennyvizét külön gyűjtik össze, és ezt az úgynevezett szürke szennyvizet szűrés után a WC-k öblítésére használják fel. Erre szolgál az épület tetejére hulló csapadékvíz egy része is.

Az egyetem Dugonics téren álló központi épülete Szkalniczky Antal tervei alapján 1873-ban készült el eredetileg főreáliskolának, de már 1880-tól a Somogyi-könyvtár, három évvel később pedig a városi múzeum működött itt. 1894-ben az ítélőtábla költözött az épületbe, melyet végül 1921-ben kapott meg a Kolozsvárról áttelepülő egyetem.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
Egy látogatásra érdemes új célpont
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés