bezár
 

art&design

2011. 05. 10.
Az Essl művészeti díj idei magyar kitüntetettjei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bada Emőke, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) utolsóéves intermédiaszakos hallgatója és Hámori Anett az MKE-n tavaly végzett festő vehette át a Centrális Galériában kedden az idei Essl Art Award CEE 2011 (Közép-európai Essl művészeti díj 2011) elnevezésű, egyenként 3500 euróval járó díjat.

prae.hu

Hámori Anett megkapta a Vienna Insurance Group biztosító 1000 eurós különdíját is.

Az Essl művészeti díjat kétévente ítéli oda képzőművész hallgatóknak a nemzetközi zsűri - idén negyedszer. Magyarországon 10 művészhallgató pályázott rajzzal, festménnyel, térinstallációval, fotóval és intermediális alkotással az egyenként 3500 eurós (mintegy 923 ezer forint) Essl-díjra és a bécsi biztosító 1000 eurós (264 ezer forint) különdíjára.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális ügyekkel foglalkozó államtitkára a díjátadón kiemelte, hogy mostanában kevesebben vállakoznak arra, hogy támogassák a művészeteket, ezért is örvendetes, hogy az Essl család mecénásként lép fel a régióban. A pályázat azért is hatásos, mert a részt vevő Közép-kelet- és dél-európai országok a fiatal művészeken keresztül közösen formálják Európa arculatát - tette hozzá az államtitkár.

A kitüntetett fiatal magyar művészek a hat másik állam - Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Csehország, Románia és idén először Bulgária - díjazott művészeivel meghívást kaptak, hogy mutatkozzanak be decemberben a klosterneuburgi Essl Múzeumban. A kiállításra a hét ország 14 díjazott alkotójának munkáiból katalógus is készül. A biztosító különdíjazottjai pedig 2012 márciusában a bécsi Ringturm épületében nagyszabású tárlaton mutatkozhatnak be.

Az Essl Múzeumban található Ausztria legnagyobb kortárs művészeti magángyűjteménye. A több mint 6000 alkotást magában foglaló gyűjtemény Agnes és Karlheinz Essl tulajdona. Az alkotásoknak otthont adó, Heinz Tesa által tervezett múzeumot 1999-ben avatták fel a Bécs melletti Klosterneuburgban a Duna-parton.

Az Essl-díjra pályázott 10 magyar művész: Basa Anikó, Bada Emőke, Békési Ervin, Hámori Anett, Jagicza Patrícia, Kanics Dorottya, Kujbus János, Sárai Lajos, Szentpéteri Annamária és Ulbert Ádám munkáiból kiállítás látható május 22-ig a Centrális Galériában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés