bezár
 

art&design

2011. 05. 10.
Első születésnapját a Roham Galéria
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kétnapos rendezvénnyel ünnepli első születésnapját 2011 május 13-án és 14-én a Roham Galéria. A jeles alkalomból a Galéria pultjain roskadozó kiadványok, cd-k, bakelitek, könyvek 30 %-os kedvezménnyel kaphatóak.

1. nap: 2011. május 13-án (pénteken) 18:00-kor: Nemes Z. Márió Bauxit című könyvének bemutatójával kezdődik az ünneplés, a szerzővel és a kötet szellemiségével rokonítható képzőművészekkel Fenyvesi Áron (művészettörténész, a Trafó Kurátora) beszélget.

Nemes Z. Márió költő, kritikus, a Telep-csoport alapító-tagja, az ELTE-BTK PhD-hallgatója. Első verseskötete Alkalmi magyarázatok a húsról címmel jelent meg 2006-ban a JAK-L'Harmattan kiadásában. Míg az első kötetet az ember testi létezését közvetítő, minimalista poétika jellemezte, a Bauxitban a testköltészet kibővül, feltárul egy torz figurákat mozgató világ, amiben szerves és szervetlen elválaszthatatlanul összekeveredik. Az est egyik fő témája a költő lírája és a kortárs képkultúra közti kapcsolat, melyet Fenyvesi Áron művészettörténész segít kibontani. A beszélgetés vizuális kontextusát a Roham Galéria művészeinek (Győrffy László, Szöllősi Géza, Kis Róka Csaba, Keresztes Zsófia) - az esemény alkalmából - kiállított munkái teremtik meg.

Utána: ROHAM Bár, 21:00 - Vidd haza a kurvádat fesztivál. The Forum Walters (A), 21 Stories (A), Qss, Fit Fat, Voodoo Allen, Magic Mosquitoz. Örömlánykodás két helyszínen, hat zenekarral, hajnalig tartó mulatsággal.
Roham
2. nap:
2011. május 14-én (szombaton) 19.00-kor: Hero Recycle - Baranyai (b) András kiállításának megnyitója.

Baranyai (b) András a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem grafika szakán végzett, a többek között Universidade do Porto, Gál Mátyás és IBBY-díjas képzőművész, (könyv)illusztrátor új önálló kiállítása látható a Roham Galériában. Baranyai méltán kapta meg a 2007-es "Az év illusztrátora hivatalos díj" mellé "hétköznapok megmentője" nem hivatalos elnevezést is, hiszen hétköznapi, átlagos élethelyzeteket fordít ki sarkaiból képein, keveri ezoterikus, keleti vagy nyugati motívumokkal, abszurd és groteszk humorral fűszerezve azokat. Figurái teljes természetességgel mozognak a mese, a horror, és a szociológiai, pszichológiai témákban, egyfajta saját világot kialakítva. A friss munkákban a '70-es '80-as évek játékfigurái kerülnek új kontextusba, egyfajta többlényegű, de önálló személyiséggel bíró hősök záródnak géptestekbe, újrateremtett szimbolikájú "Baranyaibé"-s világba.
A kiállítás június 5-ig tekinthető meg.

Utána: ROHAM Bár, 21:00 - 80-as évek party. Komplex ünneplés. Ünnepeljük a galériát, Baranyait, és a boldog nyolcvanas éveket.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés