bezár
 

építészet

2011. 05. 10.
Sorozatvetítés urbanisták portréfilmjeiből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Városépítészekkel készült portréfilmek bemutató-sorozata indul szerdától a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) fővárosi székházában.

prae.hu

Korábban még soha nem készült hasonló filmes vállalkozás Magyarországon ebben a témakörben. A filmeket követő szakmai beszélgetések Ongjerth Richárdnak, a MUT igazgatójának moderálásával zajlanak - tájékoztatta Magyar Televízió az MTI-t.

Első alkalommal szerdán 16 órától a Vidor Ferenc urbanista professzorról szóló portréfilmet vetítik le, a rendezvény vendége lesz maga az építész, Lukovich Tamás sorozatszerkesztő és Csontos János, a hétrészes széria rendezője.

A következő szerdákon két-két epizód vetítésére, illetve az azt követő beszélgetésekre kerül sor. Május 18-án Meggyesi Tamás és Nagy Béla, május 25-én Paksy Gábor és Molnár Attila, június 1-jén pedig Aczél Gábor és Lukovich Tamás portréfilmjét mutatják be.

Az Urbanisták című sorozatot a Magyar Televízió m1 csatornája a szakmai bemutatókkal párhuzamosan, hétfőnként késő este tűzi műsorára.

Vidor Ferenc a magyar városépítészek korelnöke, a modern hazai urbanisztika egyik megteremtője. A holisztikus iskolát hirdető alapkönyveiben ankarai és bagdadi oktatói tapasztalatait is kamatoztatta.

A Széchenyi-díjas Meggyesi Tamás a városépítészet professzoraként olyan kérdésekkel foglalkozott, mint a településtörténet vagy a tradicionális magyar települési formák gyökerei. Nagy Béla az alkalmazott térinformatika egyik hazai úttörője, az általa kidolgozott rendszert használják például Szentendrén és Békéscsabán is. Elsősorban a fővárosi piaci fejlesztésekkel foglalkozik, összegző könyve egyetemi tananyag.

Paksy Gábor a Magyar Urbanisztikai Társaságban, a Várostervező Intézetben és a szakminisztériumban végzett munkája során alapvetően befolyásolta a magyarországi lakótelepek sorsának alakulását. Kezdeményezője a városépítészeti archívumnak.

Molnár Attila nevéhez olyan településtervezői bravúrok fűződnek, mint az agárdi, kiskunhalasi és balatonarácsi területrendezés, illetve a békásmegyeri lakótelep élhetőbbé tétele. Neki köszönhető a székesfehérvár-palotavárosi utcaskanzen is.

Aczél Gábor volt fővárosi főépítész a francia modellnek is nevezett közép-ferencvárosi városrehabilitáció vezetője és megvalósítója, akinek vidéki - simontornyai, győri, szentendrei - munkái is jelentősek.

Az Urbanisztikai Társaság elnöke. Lukovich Tamás tekinthető a korszerű angolszász városépítészet magyarországi meghonosítójának. Ausztráliai tapasztalataira építő elméleti és oktatói munkássága mellett a várostervezésben, a területfejlesztésben és a bankszférában is letette a névjegyét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés