bezár
 

zene

2011. 05. 10.
Ünnepi koncert a berlini magyar nagykövetségen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A legnagyobb európai zeneszerzők, mindenekelőtt Beethoven, Liszt és Chopin műveivel ünnepelték hétfő este a berlini magyar nagykövetségen Európa születésnapját.

prae.hu

Az Európa napi koncerten - amelyet a nagykövetség és az Európai Bizottság berlini képviselete közösen rendezett - felcsendültek Bartók Béla, a cseh David Popper és az olasz Vittorio Monti művei is, mégpedig a Budapesten született, de jelenleg Németországban élő Gonda-Khen Gabriella zongoraművész és az orosz származású, de ugyancsak Németországban élő Jevgenyij Tonkha csellóművész előadásában.

A születésnapi koncert középpontjában Beethoven, Liszt és Chopin állt. A szervezők nem csupán a három nagy zeneszerzőt, de a három nagy európait is be kívánták mutatni. Így Ludwig van Beethovent, Európa himnuszának szerzőjét, Liszt Ferencet, akinek 200. születésnapját idén nemcsak Magyarországon, de Németországban, Ausztriában és Olaszországban is ünneplik, ráadásul a kerek évforduló egybeesik az első magyar uniós elnökséggel.

Frédéric Chopin születésének 200. évfordulóját Európa tavaly ünnepelte, a szervezők ugyanakkor a lengyel zeneszerzőre való emlékezéssel arra is fel akarták hívni a figyelmet, hogy július elsején Magyarországtól Lengyelország veszi át az uniós elnökségi stafétabotot.
Az európai születésnapi ünnep és a magyar elnökség egybeesésére hívta fel a figyelmet a koncertet megnyitva Czukor József, Magyarország berlini nagykövete is, aki a mintegy 200 meghívott, többnyire német vendég jelenlétében különleges napról beszélt.

A közönség többször is vastapssal ismerte el az egykori Fischer Annie-tanítvány, ma a világ számos országában koncertező, mellesleg zeneoktatással is foglalkozó és ennek keretében a Kodály-módszert is oktató Gonda-Khen Gabriella, valamint a Msztyiszlav Rosztropovicstól is tanult Jevgenyij Tonkha művészi teljesítményét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés