bezár
 

art&design

2011. 05. 09.
Amadeus-pályázatok eredményhirdetése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Amadeus Művészeti Alapítvány átadta a Budapesti Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói számára meghirdetett alkotói ösztöndíjait és kisalkotói ösztöndíjait - közölte az alapítvány hétfőn az MTI-vel.

prae.hu

A budapesti eseményen második alkalommal adták át a Katedra díjat, majd kihirdették a Amadeus Diákszállás Programot és azon művészek neveit, akik elnyerték az Amadeus Alkotóház és az Amadeus Kőszobrász műhely műtermeire kiírt pályázatot.

A legnagyobb magyarországi művészetpártoló magánalapítvány tizenharmadik alkalommal adta át az Amadeus-Fundamenta Alkotói és Kisalkotói ösztöndíjakat csütörtök este a pályázatra beérkezett műveket bemutató tárlat megnyitó eseményén a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Az esemény végén meghirdették az alapítvány új diákprogramját, amelynek keretén belül két művészlakásra pályázhatnak az egyetem hallgatói.

A nagy hagyományokkal rendelkező Alkotói ösztöndíjat minden év márciusában hirdeti meg az Amadeus Művészeti Alapítvány a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel és a Fundamenta Lakáskasszával való együttműködésnek köszönhetően az intézményben tanuló másod-, harmad- és negyedéves festő, valamint szobrász hallgatók részére.

A Képzőművészeti Egyetem, az alapítvány és a művészeti újságírók képviselőiből álló zsűri Balázs Mariann IV. éves szobrász hallgatónak és Kiss Gábor Attila IV. éves festő hallgatónak ítélte oda az Amadeus-Fundamenta Alkotói Ösztöndíjat, a művészek a következő tanévben havi 80 ezer forintos támogatásban részesülnek.

Az ösztöndíj-program keretében a 14 egyszeri kisalkotói díjat is átadták, amelyre már az ötödéves hallgatók is pályázhattak.

Az alapítvány három év után ismét kiírta pályázatát az Amadeus Alkotóház nyolc és a Kőszobrász Műhely négy műtermére. Az alkotóház műtermeibe júliusban négy festő: Bárdosi Katinka, Kárpáthegyi István, Kusnyar Eveline, Pánya Zoé, valamint négy szobrász: Békési Ervin, Gombos Andrea, Hack Ferenc és Horváth Csaba Árpád költözhet be. Az Alapítvány Kőszobrász Műhelyének műtermeire kiírt pályázat nyertesei pedig Kontur András, Hajas Katinka, Orbán Előd és Sallai Dániel lettek.
Az alapítvány átadta a tavaly megalapított - 250 ezer forinttal járó - Katedra díjat is, amelyet ebben az évben Kovács Kálmánné Görbe Katalin restaurátorművész, egyetemi tanár és Fehér Ildikó művészettörténész, egyetemi adjunktus kapott meg.

Az Amadeus Diákszállás Programra június 15. után, a köztársasági ösztöndíjjal egy időben lehet pályázni.

A közlemény szerint közel 90 alkotással neveztek a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói számára második alkalommal meghirdetett Erste-Amadeus Alkotói Ösztöndíj Pályázatra, amelynek győztese Erdődy Anita festő és Frendl József szobrász hallgató lett. A művészek a következő tanévben havi 80 ezer forintos támogatásban részesülnek.

Az Erste Bank Hungary, az Amadeus Művészeti Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara (PTEMK) által szervezett ösztöndíj-program keretében további 15 egyszeri, 120 ezer forintos díjat is átadtak.

Az Erste-Amadeus Alkotói ösztöndíjra a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának másod-, harmad- és negyedéves festő és szobrászhallgatói pályázhattak két pályamunkával, amelyek automatikusan részt vesznek az egyszeri kisalkotói pályázaton is.

A tizenöt egyszeri díjra a végzős hallgatók is pályázhattak egy-egy művel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés