bezár
 

film

2011. 05. 09.
Magyar szereplők a 64. cannes-i filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szerdán megnyíló 64. cannes-i filmfesztivál több programjában és egyik nemzetközi zsűrijében is lesz magyar szereplő - közölte a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-vel.

prae.hu

A május 11. és 22. között zajló nemzetközi filmfesztivál és filmvásár május 20-án az alkotók jelenlétében tűzi Rendezők Kéthete című programjának műsorára Till Attila Csicska című rövidfilmjét. A húszperces alkotás, a rendező második játékfilmes produkciója, a vasárnap zárult 42. Magyar Filmszemlén a legjobb kisjátékfilm díját nyerte.

Kenyeres Bálint Hier (Tegnap) című játékfilmtervével kapott meghívást a fesztivál L'Atelier filmterv-fejlesztő fórumára, amelyen tizenöt ország ugyanannyi produkciója vesz részt. A rendező korábban a Zárás, a Before Down és A repülés története című rövidfilmjével ért el fesztiválsikereket.

Csáki Attila, a Cameofilm vezetője, Kenyeres Bálint készülő játékfilmjének producere a Cannes-ban az European Film Promotion (EFP) szervezésében megrendezésre kerülő Producers on the Move program résztvevője lesz.

A háromnapos szakmai fórumon az EFP Európa ígéretes producereit mutatja be a nemzetközi filmszakmának.
A Türelem című munkájával az 2007-es Magyar Filmszemlén a legjobb kisjátékfilm díját elnyerő Nemes Jeles András S. K. című első nagyjátékfilmje tervével szerepel a Croisette-en zajló mustrán.

A rendező a fesztivál által szervezett öthónapos Résidence programban kapott lehetőséget Franciaországban a film forgatókönyvének fejlesztésére.

A Rendezők Kéthete programban egy magyar koprodukcióval készült film, Rebecca Daly The Other Side of Sleep című munkája is versenyez. Az ír rendezőnő első játékfilmjének megvalósításában a Pusztai Ferenc vezette KMH Film működött közre. A produkcióban Varga Zsuzsa színésznő, Flesch Andrea jelmeztervező és Molnár László fővilágosító is részt vett.

A forgatókönyvek fejlesztésére alapított Krzysztof Kieslowski-díjért - ezt május 18-án adják át - Divinyi Réka és Herendi Gábor Ten Commandments, valamint Miklauzic Bence és Lengyel Ferenc Car Park című szkriptje versenyez. A díjat a varsói székhelyű ScriptEast alapította, amelynek műhelymunkája egész éven át zajlik.

Magyar tag több mint húsz éve nem szerepelt a fesztivál nemzetközi zsűrijeiben: idén Vezér Éva, a Filmunió ügyvezető igazgatója kapott meghívást a legjobb első játékfilmért járó Camerad'or (Arany Kamera-díj) odaítéléséről döntő grémiumba.

A cannes-i Magyar Pavilont működtető Filmunió ismertetése szerint a filmvásáron a Films Boutique forgalmazó ügynökség levetíti Tarr Béla A torinói ló című berlini nagydíjas filmjét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés