bezár
 

építészet

2011. 05. 06.
Életre kelt a dunaharaszti Laffert-kúria
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Birtokba veheti a nagyközönség péntek délutántól a műemléki védelem alatt álló, eredeti pompájában felújított Laffert-kúriát Dunaharasztiban, és átadják a helyieknek az uniós projekt másik elemeként átalakított, megszépített városközpontot is.

prae.hu

A nagyberuházásra a település több mint 780 millió forintot nyert uniós pályázaton. A pénz egy részéből az eddig csupán átmenő forgalmat bonyolító Fő út központi szakasza "térré nőtte ki magát", és úgynevezett olvasó parkot is kialakítottak itt. A program keretében újjáépítették a Laffert család egykori lakhelyét, az évek óta üresen álló, elhanyagolt kúriát (a helyiek nyelvhasználatában: granáriumot) és annak kertjét is.

Rákosi Katalin, az önkormányzat sajtókoordinátor elmondta az MTI-nek, hogy az országosan védett műemléknek számító kúria felújítása 2010. márciusában kezdődött a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal folyamatos felügyelete mellett.

A feladat nagy precizitást, türelmet igényelt, ugyanis barokk falképmaradvány, kőlábazat és kőajtókeretek is előkerültek a rekonstrukció során, az udvarban pedig egy kútra, illetve annak fedőköveire bukkantak. Ezeket a "kincseket" mind-mind helyreállították, miközben az épület belsejét, valamint a kertet a barokk jegyében úgy öltöztették új köntösbe, hogy az eredeti értékek megőrzése mellett a mai igényekre is odafigyeltek.

A terek és funkciók összehangolásának eredményeként az épület udvar felőli traktusában alakították ki a helytörténeti emléktár kiállítótermeit, amelyek mellett kávézó üzemel.

A díszterem és a két oldalra nyíló szalonok egyesítésével olyan barokk térsor jött létre, amely a tervek szerint kiállítások és kulturális rendezvények színhelye lesz.

A megszépült Laffert-kúria színes programokkal várja a nyitó nap délutánján a kíváncsiskodókat: az almaligetes kertben társasjátékok, a teraszon barokk táncbemutatók kínálnak kellemes szórakozást, a termekben kamarazenekarok játszanak, a tetőtéri stúdióban kortárs kiállítás nyílik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés