bezár
 

film

2011. 05. 05.
Több mint húsz év után magyar zsűritag Cannes-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy megtiszteltetésnek tekinti, és örömmel fogadta el a jővő héten kezdődő 64. Cannes-i Filmfesztivál elsőfilmesek munkáit elbíráló zsűrijébe történt felkérését - mondta el Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

prae.hu

A cannes-i filmfesztivál 64 esztendős története során a hivatalos zsűribe eddig mindössze hat magyar szakmabeli kapott meghívást, több mint húsz éve pedig ez az első ilyen felkérés - ismertette a Filmunió.

"A fesztivál művészeti igazgatója, Thierry Fremaux hívott fel két hete, hogy lenne-e kedvem szerepet vállalni a zsűriben. A hivatalos meghívás pedig egy hete érkezett Gilles Jacobtól, a fesztivál elnökétől" - mesélte a három évtizede a filmszakmában dolgozó Vezér Éva, aki tíz éve vette át a Magyar Filmunió vezetését.

Mint beszámolt róla, a fesztivál Caméra d'Or (Arany Kamera) zsűrijének munkájában vesz majd részt. A testület tagjait személyesen nem ismeri, de szakmai tevékenységüket természetesen igen - fűzte hozzá.
A zsűri elnöke, Bong Dzsun-ho (Bong Joon-Ho) dél-koreai filmrendező, akinek Madeo (Anya) című munkáját két éve vetítették Cannes-ban.

A grémium további tagjai: Daniéle Heymann francia filmkritikus, Robert Alazraki operatőr, Daniel Colland filmtechnológiai szakember, a Cinedia laboratórium vezetője, Jacques Maillot francia filmrendező és Alex Masson, a francia filmkritikusok szövetségének képviselője.

"Nagy örömmel fogadtam a felkérést, és megtiszteltetésnek tartom. Úgy érzem, hogy ez annak a szakmai munkának az elismerése, amit a Filmunió végzett az elmúlt évek során a magyar filmek nemzetközi népszerűsítése érdekében" - fogalmazott Vezér Éva, akit tevékenysége nyomán 2009-ben az European Film Promotion elnökévé választottak, valamint tagja az Európai Filmakadémiának és számos meghatározó szakmai szervezetnek is.

A magyar zsűritag május 11-től, a fesztivál nyitó napjától tartózkodik Cannes-ban. Mint megjegyezte, huszonegy filmet kell megnéznie, a fesztivál négy szekciójában induló elsőfilmesek munkáit.

"Ez lesz az első olyan alkalom, amikor kifejezetten filmeket nézni megyek Cannes-ba, hiszen a fesztivál számomra eddig elsősorban a szervezésről, a magyar filmek promóciójáról szólt. Nagy várakozással tekintek a munka elé" - jegyezte meg.

A cannes-i Magyar Pavilont a Magyar Filmunió működteti, a zsűrizés miatt azonban ezúttal nagyobb feladat hárul kollégáira - mondta. "A szakmai programokon, köztük a korábban már egyeztetett szakmai találkozókon azonban természetesen igyekszem részt venni" - tette hozzá.

A Filmunió ügyvezető igazgatója a szervezet bizonytalanná vált jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy egyelőre várják, hogy milyen döntés születik. Vezér Éva ugyanakkor hangsúlyozta: "ezt a tevékenységet tovább kell folytatni, hiszen hatalmas filmkincsünk van, aminek a nemzetközi promóciója rendkívül fontos feladat".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés