bezár
 

zene

2011. 05. 05.
"Dzsesszpacsirtás" tavasz: Reeves, Kozma, Szőke, Harcsa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Dzsesszpacsirták" a főszereplői az idei Jazztavasznak a budapesti Művészetek Palotájában: négy énekesnő.

prae.hu

A koncertsorozatot május 7-én a Grammy-rekorder Dianne Reeves kezdi, aki albumai révén 2001 és 2003 között egymás után háromszor is megkapta a zenei díjat, 2006-ban pedig a Good Night and Good Luck című film zenéjéért egy negyedik Grammyt is "begyűjthetett". A Művészetek Palotájába a 7-i koncertre két gitártekintéllyel, Russell Malone-nal és Romero Lubambóval érkezik.

Május 9-én Kozma Orsi - a Jazz+Az és a Cotton Club Singers egykori tagja - énekel a Fesztivál Színházban. Előző lemezét, a Hide and Seek-et azonnal Fonogram-díjra jelölték és kiadták Japánban is. Jelenleg Embrace című albumával turnézik, jazztavaszi koncertje szintén erre épül. Sztárvendége Vince Mai trombitás lesz, aki többek közt Tom Jones, Natalie Cole, Robben Ford produkcióiban "fúj".

Május 10-én a montreaux-i "hangbajnok" Szőke Nikoletta - aki első lett a 2005-ös Shure Montreux Jazzhang Versenyen - mutatja be együttesével új albumát, a Shape of My Heart címűt ugyancsak a Fesztivál Színházban. Vendége Tony Lakatos szaxofonos.

Az új Szőke-CD-n saját szerzemények is akadnak az egyedi hangvételben feldolgozott popdalok - Sting, George Michael, Aretha Franklin számai - mellett. Szőke lemeze magyarországi ősbemutató. Japánban, a világ legnagyobb jazzlemezboltjában, a JazzTokyóban műfajában a második legkeresettebb felvétel volt Miles Davis Bitches Brew Live című lemeze után.

A Jazztavasz Harcsa Veronika május 12-i koncertjével zárul a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Harcsa régi vágya teljesül: magyarul énekelhet közönségének, méghozzá igazán veretes szövegeket. Lámpafény című új lemezén együttesével a legnépszerűbb huszadik századi magyar költők kevésbé ismert verseit dolgozták fel.

József Attilától például a Műterem és az Ülni, állni, ölni, halni című költeményt, Nemes Nagy Ágnestől a Szomj és a Szobrokat vittem. A lemez "címadója" Tóth Árpád. További "szövegírók": Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Weöres Sándor, Kassák Lajos és Karinthy Frigyes. Az est vendége Kulka János, aki az album költőinek prózai szövegeiből ad elő.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés