bezár
 

zene

2011. 05. 04.
A kongói Staff Benda Bilili a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Staff Benda Bilili, az "afrikai Buena Vista Social Clubnak" is nevezett együttes néhány év alatt vált világzenei szenzációvá. A hajléktalanokból és mozgássérültekből alakult formáció péntek este lép fel a Művészetek Palotájában.

prae.hu

A Kongó fővárosa, Kinshasa állatkertje környékén élő hajléktalanokból és mozgássérültekből alakult formáció hamisítatlan tánczenét játszó, temperamentumos kongói és kubai ritmusokat ötvöző zenekar - közölték az MTI-vel a szervezők. Felfedezésük után első sikeres koncertjüket a londoni Barbican Centre-ben adták.

Világturnéjuk során érkeznek Budapestre, több neves zenei díjjal ismerték el az együttest, és a legpatinásabb koncerttermekbe kapnak meghívásokat. A Staff Benda Bilili a rumba, a reggea, a funk és a rhythm and blues elemeit ötvöző zenéjének köszönhetően ma már a világ legnagyobb koncerttermeinek közönsége is megismerheti Kinshasa mindennapjainak hangulatát.

Az együttes idősebb tagjai gyermekbénulás következtében váltak mozgássérültté, de kézpedálos triciklijüket úgy alakították ki, hogy abban gitározni is tudjanak, a ritmusszekció és a tánckar tagjai pedig az utcagyerekek közül kerültek ki.

Hat évvel ezelőtt két francia filmes Kongó zenei életéről forgatott dokumentumfilmet, amikor rátaláltak az állatkert környékén élő és muzsikáló, különleges zenekarra - részletezte a programot szerkesztő Lőkös Csaba. Azonnal változott a forgatókönyv, az egész filmet a szárnyas kerekes szék jelképet használó Staff Benda Bilili zenészeinek szentelték, amit 2010-ben Cannes-ban mutattak be.

Budapesten először a Frankofón Filmnapok keretében volt látható, a filmet hivatalosan május 26-án mutatja be a Cirko Film. A Tres, Tres, Fort című, a kinshasai állatkert környékén rögzített albumuk 2009-ben a fROOTS magazin szerint az év albuma lett, és még ugyanebben az évben a Staff Benda Bilili lett a World Music Expo nagydíjasa is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés