bezár
 

film

2011. 05. 04.
A Lux-díjas filmet is vetítik az Európa-napon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavaly Lux-díjjal jutalmazott Die Fremde (Az idegen) című német filmet is levetítik május 9-én az Európa-napi ünnepségek keretében, a budapesti Corvin Moziban megrendezendő 8. EuroCine27 filmfesztiválon.

prae.hu

Az Európai Parlament által 2007-ben alapított Lux-díjat évente ítélik oda olyan alkotásoknak, amelyek az európaiak életével, identitásával, illetve az EU-integrációval kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak. A filmdíj tavalyi előválogatásán Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című munkája is bekerült az esélyes tíz film közé.

Feo Aladag Die Fremde című filmjét, amely egy Németországban élő török család drámáját ábrázolja, az Európa-napon az Európai Unió minden tagállamában levetítik. A budapesti zárt körű bemutatóra a szervezők száz jegyet kínáltak fel a közönség számára. A jegyeket az Európa Pont Facebook oldalán (www.facebook.com/europapont) zajló kvízjáték nyertesei kapják - tájékoztatta az MTI-t szerdán Borbély Boglárka, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának budapesti sajtóattaséja.

Az EuroCine filmfesztivált 2004. óta évente rendezi meg az Európai Bizottság abban az országban, amely éppen ellátja az EU elnökségét. Az idén Magyarországon zajló 8. EuroCine27 fesztivál budapesti vetítéseit május 9-én, 12-én és 13-án tartják a Corvin moziban.
A roma kultúrát a középpontba állító fesztivál programján az Európai Unió 27 tagországának egy-egy filmje szerepel.

A mustra filmjeit egy európai grémium válogatta ki. Fontos szempont volt, hogy olyan produkciókat jelöljenek, amelyek az adott országban még nem kerültek forgalomba, a nézők így igazi csemegékre számíthatnak.

A filmfesztiválon a magyar színeket Bogdán Árpád alkotása képviseli, amely a 2007-es Magyar Filmszemlén a legjobb elsőfilmes alkotás díját is elnyerte. Az életrajzi ihletésű Boldog új élet egy olyan roma fiúról szól, aki reményekkel telve lép ki az életbe a gyermekotthonból, ahol felnőtt.

A fesztivál részletes programja a rendezvény honlapján (eurocine27.hu) olvasható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Luca Guadagnino: Challengers
Csáki László: Kék Pelikan
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés