bezár
 

zene

2011. 05. 03.
A Kronos Quartet és Patti Smith kapja a svéd Polar Zenei Díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kronos Quartet amerikai vonósnégyes és Patti Smith amerikai énekes-dalszerző kapja idén a Polar Zenei Díjat - jelentették be kedden Stockholmban.

prae.hu

Az 1 millió koronával (csaknem 30 millió forintnak megfelelő összeggel) járó elismerést a svéd fővárosban vehetik majd át a díjazottak augusztus 30-án XVI. Károly Gusztáv svéd királytól.

A Polar Zenei Díj Svédország legrangosabb zenei elismerése, amelyet Stig Anderson, az ABBA menedzsere alapított 1989-ben, és amellyel évente általában egy klasszikus és egy popzenei előadót jutalmaznak.
A díjakat odaítélő bizottság méltatása szerint a művészet különböző területeire kiterjedő munkásságával Patti Smith megmutatta, hogy "mennyi rock and roll van a költészetben és mennyi költészet a rockzenében".

A chicagói születésű, 64 éves énekes-dalszerző, aki költőként és vizuális művészként is ismert, a bizottság szerint egy egész generáció gondolkodását és álmait változtatta meg.

A San Franciscó-i székhelyű Kronos Quartet a vonósnégyes "műfajának" forradalmasításáért kapja a rangos elismerést.

Fennállásának csaknem négy évtizede alatt a zenekar megmutatta, hogy ugyanaz a vonósnégyes formáció, amelyre Mozart és Beethoven írt darabokat, felhasználható a nemzetközi politika kommentálására, az avantgárd rock interpretálására és a világ legkülönbözőbb részeiről származó zenék egybeszövésére is.

Az elismerést tavaly Ennio Morricone olasz zeneszerző és az izlandi énekesnő, Björk kapta. A korábbi díjazottak között volt Ligeti György magyar zeneszerző is, aki 2004-ben az amerikai blueslegendával, B. B. Kinggel együtt kapta meg a Polar Zenei Díjat.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés