bezár
 

art&design

2011. 05. 02.
21 ezer látogatója volt a pécsi Nyolcak-kiállításnak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy sikert hozott a Nyolcak festőcsoport centenáriumi kiállítása Pécsen: a tárlat anyagát összesen több mint 21 ezren látták, ebből az utolsó, ingyenes napra 1700 látogató jutott.

prae.hu

Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője az MTI-nek azt mondta: a tavaly decemberben nyílt kiállítást vidéki viszonylatban kiemelkedő érdeklődés kísérte. Folyamatosan jöttek az érdeklődők, s természetesen vasárnap, amikor nem kellett belépőt váltani, tolongtak az emberek az alkotásoknak helyet adó Modern Magyar Képtár Papnövelde utcai épületében.

Az igazgató megjegyezte, hogy a tárlat anyagát a hétfői szakszerű csomagolást követően visszaszállítják tulajdonosaiknak.

A Cézanne és Matisse bűvöletében - A Nyolcak című kiállítás a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kiemelt eseménye volt. Célja a Nyolcak festőcsoport - Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos - munkásságának átfogó bemutatása, valamint az őket inspiráló vagy éppen velük párhuzamos európai törekvések felvillantása.

Ennek köszönhetően láthatott a közönség remekműveket Cézanne, Matisse, Picasso, Dufy, Vlaminck és Kokoschka életművéből is.
A 20 milliárd forintra biztosított tárlat anyaga mintegy félezer alkotásból állt, melyeket 80 köz- és magángyűjteményből, köztük Németország, Franciaország és Anglia legjelentősebb múzeumaiból válogattak.

A Nyolcak a XX. század első éveiben elsősorban a francia modern művészettől megigézve teremtették meg önálló festői stílusukat. 1909-ben rendezett budapesti kiállításuk fordulópontot jelentett a magyar művészet történetében: elsőként állt a közönség elé egy olyan fiatal művészcsoport, amelynek munkássága szervesen illeszkedett a legmodernebb nemzetközi irányzatokhoz.

Tagjait a fauvizmus, Matisse alkotásai mellett leginkább Cézanne művészete inspirálta, fejlődésük idővel az oldott, erős színeket használó festői megoldásoktól egyfajta klasszicizáló monumentalitásig ívelt. Mindössze három korabeli kiállításukat magas színvonalú kulturális rendezvények kísérték olyan művészek és gondolkodók aktív részvételével, mint Ady Endre, Bartók Béla, Kodály Zoltán és mások mellett Lukács György.

A pécsi tárlat a centenáriumát ünneplő Nyolcak csoport három egykori budapesti kiállítását rekonstruálta, kiegészítve a tagok 1910 körül készült alkotásainak reprezentatív válogatásával.

A tárlat eredetileg március 27-ig lett volna látható, de nyitva tartását május 1-ig meghosszabbították.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés