bezár
 

zene

2011. 05. 02.
Beethoven Budán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Koncertsorozattal emlékezik Ludwig van Beethoven 1800. május 7-én a budai Várban adott hangversenyére a hétvégén a Budavári Önkormányzat.

prae.hu

A bécsi klasszika egyik legnagyobb zeneszerzőjének egykori fellépéséről 2000 óta évről évre megemlékezik az önkormányzat. Idén pénteken, szombaton és vasárnap várják koncertekkel a közönséget.

Mint azt Práczky István szervező, a Zeneszalon alapítója az MTI-nek elmondta, pénteken Grego, azaz Földvári Gergely ad klasszikus és dzsessz zongoraestet a budavári Városháza tanácstermében, Beethoven témáit szigorúan, de játé­ko­san feldolgozva.

Földvári Gergely a legendás bostoni Berklee College of Music zeneszerzés szakán diplomázott. Triójával 2000 óta játszik hazai és külföldi színpadokon. Beethoven témaira készült improvizációi Európa szerte nagy sikert aratnak. Május 6-án Beethoven korai műveinek eredetijét és parafrázisait mutatja be.

Az évfordulón, szombaton két esemény is várja a közönséget. Délután a Zenetudományi Intézet Bartók-termében rendezett Beethoven-teadélutánon Somlai Petra Hollandiában élő fortepianista játszik korai Beethoven-darabokat, a múzeum híres Broadwood zongoráján.

Somlai Petra fiatal kora ellenére elismert előadója hangszerének, 2010 nyarán ő nyerte az egyik legrangosabb európai régizenei, fortepiano- és csembalóversenyt a belgiumi Bruges-ben - magyar induló még sohasem ért el ilyen jó eredményt a három évente megrendezett megmérettetésen. A szombat délutáni, koncerttel egybefűzött beszélgetésen Mácsai János zenekritikus és hangszer-restaurátor lesz a művész beszélgetőpartnere - tette hozzá a szerevező.

Este a brit Salomon Quartet lép fel a Várszínházban, Simon Standage vezetésével. A neves hegedűművész neve ismerősen csenghet a magyar zenekedvelő közönség előtt is, hiszen Standage a XVII-XVIII. század zenéjének egyik elismert specialistája. Koncertmesterként több barokk mű előadásában lépett pódiumra a Vashegyi György vezette Orfeo zenekar koncertjein.

Vasárnap az MTA budavári kongresszusi dísztermében ünneplik Európát Ránki Dezső és Klukon Edit játékával: bemutatják Liszt Ferenc kétzongorás átiratát Beethoven IX. szimfóniájából.

Liszt Ferenc sokat tett Beethoven műveinek terjesztéséért és emlékének ápolásáért. Számtalanszor vezényelte a IX. szimfóniát, 1863-ban pedig elkészítette Beethoven összes szimfóniájának kétkezes zongoraátiratát.

A IX. átiratának készítése közben vitába is keveredett a kiadójával, úgy vélte ugyanis, hogy a IV. tételt a kórus- és énekes szólamok összetettsége miatt lehetetlen két kézre kielégítően átírni. Végül engedett a kiadó unszolásának, de az énekes szólamokat nem a zongoraszólamba, hanem külön sorokba írta.

Vasárnap az 1851-ben elkészült kétzongorás átirat hangzik el, amely maradéktalanul és tökéletesen sűríti két zongoraszólamba a szimfónia teljes egészét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés