bezár
 

zene

2011. 05. 02.
Lelkesen fogadta a római közönség A kékszakállú herceg várát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lelkes fogadtatásban részesítette a római közönség a Bartók Béla szerezte A kékszakállú herceg vára című operát magyar karmester és magyar énekesek előadásában. A művet az olasz közszolgálati televízió is rögzíti.

Négyszer tapsolta vissza a Santa Cecilia római zeneakadémia közönsége a címszerepet éneklő Fried Péter basszust és a Judit szerepében fellépő Komlósi Ildikó mezzoszopránt. A Bartók-opera szombattól keddig kiemelt eseményként szerepel a Santa Cecilia programján, az olasz főváros Auditóriumának színpadán. Karmesternek Eötvös Pétert kérték fel, egyedül a zenekar a római zeneakadémiáé.

"Nem ismerték a darabot az olasz zenészek, mely szokatlan is az olasz fülnek, amíg ajtóról ajtóra el nem meséltük nekik Kékszakállú történetét. Erre megtört a varázs, és megfelelő érzékenységgel tudták előadni a darabot" - mondta el az MTI-nek Fried Péter. Hozzátette, hogy az operának Eötvös Péterrel közösen 2004-ben megvalósított koncertfelvételét már Grammy-díjra is jelölték, most a RAI olasz közszolgálati televízió rögzíti a koncertet.

A római közönség a Bartók-darab előtt meghallgatja Eötvös Seven című concertóját a Moldovában született hegedűművész, Patricia Kopatchinskaja előadásában, aki szokása szerint mezítláb lép fel. A 2007-ben szerzett Seven annak a hét űrhajósnak állít emléket, akik 2003-ban a Columbia űrrepülőgép tragédiájában vesztették életüket. A hetes szám köti össze a megtörtént eseményt felidéző zenedarabot Kékszakállú titkaival.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés