bezár
 

art&design

2011. 05. 01.
Múzeum nyílt a paraguayi diktatúra egykori kínzóközpontjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emberi jogi múzeum nyílt a héten a paraguayi fővárosban, Asunciónban Alfredo Stroessner diktatúrájának (1954-1989) egykori kínzóközpontjában.

prae.hu

A "vizsgálati igazgatóság" hírhedt épületében, Asunción szívében a kínzók a legsúlyosabb bűnöket követték el - mondta az egyik áldozat rokona.

A parlamenttől 200 méterre található múzeum egykor Pastor Coronelnek, a vizsgálati igazgatóság főnökének irodája és főhadiszállása volt. Coronel 2000 szeptemberében halt meg a börtönben, miután az emberi jogok megsértésért a rácsok mögött töltötte élete utolsó tizenegy évét.

A politikai foglyok elmondták, hogy zeneszó mellett kínozták őket reggeltől estig, hogy sikolyaikat ne hallják az utcán.

A múzeum látogatói megtekinthetik a kínzótermeket, amelyek közül több hangszigetelt volt, a labirintusformájú folyosókat és páncélajtajú kis és nagy zárkákat.

A múzeummá való átalakítás a belügyminisztériumnak és a paraguayi műemlékvédelmi bizottságnak a közös kezdeményezése volt.

Jogvédő szervezetek szerint a paraguayi diktatúra alatt 1000 és 3000 között volt a meggyilkoltak és eltűntek száma.

Afredo Stroessner puccsal került hatalomra 1954. május 4-én, majd nyolcszor választották újjá ellenzéki bábjelöltek ellenében. Harmincöt évig volt hatalmon, míg 1989-ben Andrés Rodríguez vezérkari főnök államcsínnyel meg nem buktatta. Brazíliába szökött, ott halt meg 2006-ban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés