bezár
 

film

2011. 05. 01.
Doktor Hitchcock és Mister Truffaut - Színdarab a rendezőkről Párizsban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Második alkalommal találkoznak, ezúttal posztumusz. Második randevúja ez a filmvilág két virtuózának, az egyik összetéveszthetetlenül francia, a másik velejéig brit. Először 1962 nyarán hozta össze őket a sors, egyikük még újonc, a másik már veterán volt. Közel fél évszázad múltán most Párizsban találkozik újra színdarabban a két zseni, Francois Truffaut és Alfred Hitchcock.

prae.hu

A színház ereje elhozza a varázslatot - szóltak a darabról írt kritikák, a nézők május végéig tekinthetik meg a két művész kivételes beszélgetését a Lucernaire de Paris falai között. A darab címe Hitch, két szerzője Alain Riou és Stéphane Boulan. Mindketten újságírók és filmkritikusok. A mű azokon az interjúkon alapul, amelyeket a francia rendező brit kollegájával készített és amelyeket kötetbe rendezett.

1962: a fiatal, de lelkes Francois Truffaut nemrég érkezett Párizsba. Kiharcol egy találkozót a Psycho rendezőjével, elhatározza hogy mindent megtud róla. Ezt a nem mindennapi epizódot örökítette meg A film Hitchcock szerint című könyvében.

"Nem filmleckéről, hanem egy barátság születéséről van szó. E körül forog a darab. Például megtudhatjuk, hogy Truffaut-nak miért került sokba, hogy megismerje Hitchcockot, a hetedik művészet zsenijét" - idézte az El Mundo című spanyol lap internetes kiadása (www.elmundo.es) Sebastián Grall rendezőt, akinek ez a darab jelenti bemutatkozását a színház világában.

Ahogy A kötél című Hitchcock-klasszikusban, a darabban is csak három szereplő tűnik fel: a brit mester, Truffaut és Mrs. Hitchcock. Na meg egy hulla - esetleg.

Francois Truffaut annak idején több mint ötvenórányi beszélgetést vett fel, de ez csak ihletet szolgáltatott a színdarabhoz, amelyben az írók azzal a gondolattal is eljátszottak, hogy mi történt a legendássá vált interjúk előtt. Újragondolták a kérdés-felelet egyik napját, nem hiányoznak a krimi elemek sem: hulla, félreértés és ármány. A Hitch puszta fikció, de minden igaznak tűnik.

A játszma célja nem is lehetne hitchcockiasabb: "Mi van, ha a britet meggyilkolták, mielőtt Tuffaut belekezdett az interjúba?" - vetették fel a kérdést a szerzők. Ebben a képzelgő darabban Alfred Hitchcock áldozattá, a francia pedig gyanúsítottá válik, és bizonyítania kell ártatlanságát.

A színmű filmes elemekkel tűzdelt, a történet úgy gördül, mint ahogy az az angol mester filmjeiben megszokott. A "viszály" harmadik szereplője Alma Hitchcock, ő teszi teljessé a darabbéli háromszöget.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés