bezár
 

irodalom

2011. 04. 30.
Ritkaságok a Krisztina Antikvárium aukcióján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ritkaságnak számító antik ás 20. századi könyveket, gyűjteményeket, plakátokat és kéziratokat árverez összesen 538 tételben a Krisztina Antikvárium jövő szombaton, május 7-én.

prae.hu

A legdrágábban, 900 ezer forintért Decsy Sámuel "A Magyar Szent Koronának és az ahoz tartozó tárgyaknak historiája" című, színes rézmetszetekkel illusztrált kötetét kínálják. Decsy a nemesi reformmozgalom egyik meghatározó alakja, a magyar nemzeti irodalom és nyelv megteremtésének és megújításának egyik úttörője volt. A II. Lipót 1790-es, pozsonyi koronázásnak emléket állító dekoratív könyv akkor született, amikor a császár visszaadta a koronát a nemzetnek. A művet témája és páratlanul szép illusztrációi az egyik legbecsesebb magyar könyvvé emelik. Egy tavalyi aukción 1,5 millió forintot adtak egy hiánytalan példányáért, most azért indítják "csak" 900 ezer forintról, mert a 39 rézmetszet közül hiányzik egy - mondta el Földváry Antal, az antikvárium tulajdonosa az MTI-nek, hozzátéve: a lap pótlása nem lehetetlen.

Más jellegű különlegesség egy méretes, 182-szer 92 centiméteres szecessziós plakát az 1900-as évek elejéről. A színes kőnyomat Tolnay Ákos festőművész munkája és az Excelsior tápsört reklámozza. A dekoratív kőnyomat ritkasága és szépsége indokolja, hogy 260 ezer forint a kikiáltási ára.

Régiség Johann Vesling bonctani tanulmányainak rézmetszetekkel gazdagon illusztrált második kiadása. A mű 1647-ben, Padovában jelent meg, ahol a német orvos az anatómiai tanszék professzora és a botanikai kert vezetője volt. A 160 ezer forintra tartott tankönyv foglalkozik a vérkeringéssel, az agy vérellátásával és az emberi nyirokrendszerrel. Földváry Antal úgy tudja, Magyarországon a könyv egyetlen példánya ismert, azt az Egri Főegyházmegyei Könyvtárban őrzik.

Több Széchenyi István-írást is kínálnak, köztük a szerző egyik legritkább művét, az 1846-os pesti kiadású Balatoni gőzhajózást 320 ezer forintos induló áron.

Vonzó lehet a gyűjtők számára két hagyatékból származó gyűjtemény: Gyurkovics Tibor író és Korányi András belgyógyász professzor könyvtárának nekik dedikált darabjai, köztük Erdélyi József költő és Jókai Mór kézirata, a Művészet folyóirat Lyka Károly szerkesztette első 17 évfolyama és a Kassák Lajos szerkesztette MA folytatásának szánt Dokumentum folyóirat második száma.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés