bezár
 

építészet

2011. 04. 30.
Karmester és építész közös koncertterme Bolognában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A karmester kitalálta, az építész megvalósítja: Claudio Abbado és Renzo Piano közös koncertterme készül Bolognában.

prae.hu

Ilyen nem volt még sehol a világon - nyilatkozta az olasz sajtónak az általa elképzelt koncertteremről Claudio Abbado. A milánói Scala, a bécsi, londoni és berlini filharmonikusok karmestere elképzeléseit az olasz építészet maestrójával, a Pritzker-díjas Pianóval osztotta meg. A közös zeneterem helyszíneként kiválasztott Bologna városa pedig természetesen igent mondott az Abbado-Piano auditórium megvalósítására.

Nem ez az első alkalom, hogy a zenész és az építész együtt tervez koncerttermet: a kilencvenes évek végén az egykori torinói Fiat gyár, a Lingotto épületében Abbado és Piano közösen hozott létre zenetermet. Piano nevéhez fűződik a Rómában 2002-ben felavatott Auditórium is.

A most Bolognában tervezett koncertterem Abbado "őrült és csodálatos" ötlete alapján készül - fogalmazott Piano. Fából épül, alakja óriás meteoritra emlékeztett, melyben az 1800 férőhelyes nézőtér a zenekar körül emelkedik. A koncertterem Bologna múzeumokban gazdag művészkerületében kap helyet. A több tíz milliós beruházás egy részére már szponzor is jelentkezett, a Cassa di Risparmio pénzintézet. Abbado szerint a koncertterem legfeljebb 2014-re elkészül, Piano szerint viszont minimum négy év kell hozzá.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés