bezár
 

art&design

2011. 04. 30.
Fess a Magyar Tudományos Akadémia homlokzatára! (pályázat)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavalyi Múzeumok Éjszakáján a leglátogatottabb program a Nemzeti Galériánál megrendezett Paint Up! döntő volt. A világ első és egyedülálló virtuális épületfestő versenyét, a nagy sikerre való tekintettel, az ötletgazda Visualpower Kft. az idén is meghirdette.

Paint up! Visualpower virtuális épületfestő verseny címmel második alkalommal hirdette meg a világon egyedülálló pályázatát animáció és mozgókép készítőknek a Visualpower Kft.

A nyílt versenyben bárki részt vehet, aki szeretné kipróbálni a hazánkban még kevésbé ismert architekturális vetítés műfaját.

A 3 perces, zenei aláfestéssel ellátott „épületmozgató” animációkat ez alkalommal a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri székházának középső homlokzatára kell elkészíteni.

A pályázat beadási határideje: 2011. június 9.

<iframe width="420" height="269" src="http://www.youtube.com/embed/UXZfMB6Cb_s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Azoknak a pályázóknak, akiknek animációját a vizuális kultúra neves hazai szakértőiből álló zsűri beválogatja a 2011. június 25-i döntőbe, ritka kuriózumnak számító élményben lesz részük, munkájukat közel 1000 nm-es méretben vetítik ki az MTA homlokzatára.

A tavalyiakhoz hasonlóan, ezúttal is a szervezők szakmai partnere, egyben a zsűri oszlopos tagja, az az architekturális vetítéseiről ismert világhírű Bordos László Zsolt (Bordos.ArtWorks) akinek a nevéhez fűződik többek között, a dubai Pálma-sziget hivatalos avatóünnepségének vetítéséhez készített óriás felbontású 3D animáció.

A Paint Up!-pal a kiíró Visualpower Kft. bemutatkozási lehetőséget szeretne teremteni a virtuális épületfestés iránt érdeklődő alkotóknak a műfaj gyakorlati kipróbálására, a kreatív, művészi tartalmak közönség előtti megjelenítésére, ezzel is népszerűsítve hazánkban ezt az új és izgalmas művészeti ágat.

A pályázattal kapcsolatban további információk, képek, videók a http://paintup.visualpower.hu/ oldalon találhatók. (A Facebook-csoport meg itt.)
Paint Up!
A virtuális épületfestésről (architekturális vetítésről)

A virtuális épületfestészet rendkívül látványos, különleges műfaja a kivetítésnek. Az épületek architekturájával összhangban elkészített mozgóképek (pl.: animációk) óriás fényerejű projektorokkal történő vetítése a kortárs vizuális kultúra egyik legfiatalabb megjelenítési formája.

A szórakoztatás e válfaja világszerte nézőcsalogató eseménynek számít. Külföldön az ilyen és hasonló jellegű vetítések népszerűsége, a kreatív tartalmakból eredő lehengerlő látványnak és a monumentalitásnak köszönhetően, egyre nő.

Az architekturális vetítés (szakmai nevén video projection mapping vagy building projection mapping) a Paint Up! verseny 2010-es megjelenéséig hazánkban kevéssé ismert művészeti ág volt.

A műfaj lényege, hogy egy adott épületre olyan mozgóképet – animációt – készítenek az alkotók, amely igazodik annak architekturális elemeihez. Az ilyen típusú alkotás kreatív módon használja a fényt, az árnyékot és a teret, melynek köszönhetően térmódosítást lehet létrehozni. A vetített anyag, tehát nem csak fénnyel színezi, hanem „virtuálisan mozgatja” is az épületet. Az igazán profi animációk 3D-sek.

Más technológián alapuló, állóképes kezdeményezésekkel korábban Budapesten már találkozhattak a nézők (Matáv Székház, Deák tér, Erzsébet híd), de az első magyarországi projektoros kivetítésekhez készített mozgóképes, óriás felbontású 3d animációk a Bordos.ArtWorks nevéhez fűződnek.
Paint Up!

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés