bezár
 

színház

2011. 04. 29.
A webáruház: ifjúsági darab a tudatmódosító szerekről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két tizenéves lány tudatmódosító gyógyszerekkel kezd kereskedni, de hamarosan maguk is a pirulák rabjaivá válnak Németh Ákos A webáruház című, új ifjúsági darabjában, amely a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház felkérésére íródott.

Szkéné színház

Mint Németh Ákos az MTI-nek elmondta, A webáruház a Platform 11+ nemzetközi ifjúsági színházi projekt keretében született meg, amelynek magyar résztvevője a Kolibri.

A darab későbbi rendezője, a drámapedagógusként is dolgozó Perényi Balázs több középiskolába is elvitte a szerzőt, aki úgy tapasztalta, az általa felvetett témák közül a drogok és tudatmódosítók által okozott problémák érdeklik leginkább a gyerekeket.

"Kis jeleneteket írtak a témában, eljátszottak helyzetgyakorlatokat. Végül ezeket az improvizációkat és tapasztalatokat felhasználva írtam meg A webáruházat" - idézte fel.

Németh Ákos elmondása szerint a péntektől látható darab a 12-15 éveseknek és róluk szól. "Ez nekem is teljesen új terep: mik azok a témák, amik őket foglalkoztatják, hogyan kell az ő nyelvükön beszélni" - vallotta be. Mint hozzátette, Perényi Balázs és drámatanár kollégái a színmű szövegét átolvastatatták a fiatalokkal, akik néhány helyen frissítettek rajta, hogy a megcélzott korosztály ne érezze idegennek A webáruház nyelvezetét.

Mint a szerző hangsúlyozta, a darab egy nagyon veszélyes divatjelenséget, a tudatmódosítók használatát dolgozza fel, amely ráadásul nem is csak egy sajátos szociális szubkultúra sajátja: ugyanúgy érintett lehet egy szegénységben élő kőbányai, mint egy rózsadombi gyerek.

"Kicsit a kallódásról szól, a felnőttek oda nem figyeléséről, a gyerekek iránti érzéketlenségéről. Több darabot írtam már arról, hogyan próbálnak huszonéves fiatalok felnőni, itt most 13-15 éves gyerekek próbálnak felnőttet játszani, noha igazából még testileg-lelkileg gyerekek" - beszélt A webáruházról az író.

Németh Ákos kiemelte: nagyon fontos volt elkerülni, hogy a darab kedvet csináljon bizonyos szerek kipróbálásához.

"Balázzsal volt erről egy szakmai vitánk, de hallgattam drámapedagógusi tapasztalatára, amikor kihúzott egy részt a darabból, ahol elég nyíltan beszéltem a szereplők által kipróbált szerekről, néven nevezve őket. Balázs azzal a felkiáltással, hogy ne adjunk tippeket, megkurtította ezt a részt, és én beláttam, egy ifjúsági darabban nem szabad tippeket adni.

De a történet ezen konkrétumok nélkül is működőképesnek tűnik" - szólt a közös munkáról a szerző.

A Kolibri Pincében péntektől játszott ifjúsági darab főszereplője Császár Réka és Kőszegi Mária, mellettük Bárdi Gergővel, Simon Leával és Kosznovszky Mártonnal találkozhat a közönség. A jelmezeket André Gabriella tervezte, a játékmester Somogyi Tamás.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés