bezár
 

zene

2011. 04. 29.
Barokk operaritkaság a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rameau Hippolyte et Aricie című operáját koncertszerű előadásban mutatják be szombaton este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar hangversenyét a Művészetek Palotája (Müpa) képben és hangban élőben közvetíti internetes oldalán.

prae.hu

Jean-Philippe Rameau műve nem csupán ritkaság, hanem operatörténeti fordulópont is - mondta Vashegyi György karmester, az együttesek alapító vezetője. A francia komponista ötvenéves korában írta első operáját, az Hippolyte et Aricie-t. Rameau egy levelében azt írta, 12 éves kora óta szeretne operát írni, de csak 38 évvel később nyílt rá lehetősége. Ezután még 31 évig élt és ebben a periódusban több színpadi zenés művet alkotott.

Vashegyi György feltételezése szerint 1764-ben, Rameau életének utolsó heteiben a Les Boréades próbáin jelen volt a nyolc esztendős Mozart is. Az Hippolyte et Aricie-t a következő évadban szcenírozva a Magyar Állami Operaház Budapest tervezi bemutatni az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal, Káel Csaba rendezésében. Vashegyi és Káel együttműködése hosszabb előzményre tekint vissza, hiszen a Hilton Dominikánus udvarában együtt vitték színre Mozart Cosi fan tuttéját és közös munkájukkal - Monteverdi Orfeo című operájával - nyitották meg a Fesztivál Színházat 2005 márciusában.

A darabot 1733-ban mutatták be első változatában, a barokk hagyománynak megfelelően prológus plusz öt felvonás szerkezetben. Rameau 1742-ben átdolgozta és 1757-ben készítette el a prológus nélküli utolsó verziót; ezt játsszák majd a Müpában. Vashegyi György kiemelte, hogy a prológus olyan funkciót töltött be abban a korban, mint néhány évtizeddel ezelőtt a filmhíradó a nagyfilm előtt: az aktuális uralkodó hőstetteit mutatta be.

A változatokat a zeneszerző aszerint is alakította, hogy éppen milyen énekesekkel dolgozhatott a zeneszerző.

"Nálunk biztosan jobb lesz Hippolyte, mint az 1757-es előadás énekese, hiszen Jeffrey Thompson lép fel velünk. Aricie Szutrély Katalin lesz, vetélytársnője Phedre pedig Németh Judit, Thésée-t Kovács István kelti életre" - sorolta a karmester.

Mint megjegyezte, Rameau nagy kihívás az úgynevezett régizenészeknek is, de ha valaki próbálkozik vele, szebb dologgal nem találkozik. Vashegyi György szerint most az a fő cél, hogy megismertessék a darabot, továbbá erős zenei alapot teremtsenek az operaházi produkcióhoz.

"A továbbiakban is ezt a metódust tervezzük követni: 2012-ben Händel Theodóráját akarjuk ugyanígy műsorra tűzni és 2013-ra is vannak elképzeléseink" - mondta végül a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar vezetője.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés