bezár
 

zene

2011. 04. 29.
Trónörökösök a színen - a klasszikus zeneművészet új generációja
A 2011-es koncertsorozat második hangversenye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az előző két esztendő sikere után az idén is folytatódik a Trónörökösök a színen című koncertsorozat, amelyen a Starlet Music Management négy kiváló, fiatal művésze lép fel: Baráti Kristóf (hegedű), Farkas Gábor (zongora), Fülei Balázs (zongora) és Várdai István (cselló).

prae.hu

A három budapesti hangversenyt ezúttal negyedik is követi júliusban, a Tihanyi Szabadtéri Színpadon. Az idén a hazai zenei élet néhány idősebb kiválóságával játszanak a fiatal zenészek, vagy éppen ők maguk foglalkoznak még ifjabb tehetségekkel, és adnak közös zárókoncertet Tihanyban, júliusban.

A négy trónörökös

A sorozat első alkalmával, április 10-én Fejérvári Zsolt, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) szólamvezetője, Gál Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) szólamvezetője, a Keller vonósnégyes zenésze aratott nagy sikert Baráti Kristóffal, Fülei Balázzsal és Várdai Istvánnal az MTA Dísztermében.

Ugyanitt hallgatható meg a május 22-i koncert, amelyen a közreműködő zenekart sikeres együttesek tagjai alkotják, a három szólista ekkor is Baráti Kristóf, Fülei Balázs és Várdai István.

2011. május 22-e, vasárnap, 19:30
MTA Díszterem
(1051 Budapest, Roosevelt tér 9.)

A műsoron:

J.S. Bach: E dúr zongoraverseny BWV1053
Szólista: Fülei Balázs
C.Ph.E. Bach: A dúr csellóverseny Wq172
Szólista: Várdai István
W. A. Mozart: A-dúr hegedűverseny K. 219
Szólista: Baráti Kristóf

A versenyművek előadásában közreműködik az Erkel Ferenc Kamarazenekar

koncertmester: Lesták Bedő Eszter
művészeti vezető: Áldor Lili

Az Erkel Ferenc Kamarazenekar 1985-ben alakult a Bartók Béla Zenei Szakközépiskola főként elsőéves növendékeiből. Az együttes művészeti vezetője Áldor Lili, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hegedűse volt. A zenekar első sikerét a belga királyi család által rendezett ifjúsági kamarazenei versenyen, a belgiumi Neerpeltben érte el 1986 nyarán. Első bérletsorozatuk a Zeneakadémián volt 1989-ben.

A zenekar első nagy közönségsikerét – hat ráadással! - Spanyolországban, Valenciában élte meg 1992 nyarán: az Erkel Ferenc Kamarazenekar adta a gálakoncertet.

Első hanglemezüket Horváth László klarinétművésszel készítették 1990-ben, ezen Melchior Molter 5 klarinétversenye hallható.

Az együttes a Szigeti József hegedűversenyen, majd a nemzetközi fuvolaversenyen és a Zeneakadémia nemzetközi csemballóversenyén töltötte be a középdöntőbeli kísérőzenekar szerepét, először adva lehetőséget a versenyzőknek kamarazenekari versenyművek valódi előadására.

A művészi fejlődéséhez több zenekari próba vezetésével jelentősen hozzájárult Rados Ferenc, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára.

A zenekar első DVD-jén Kokas Katalin és Kelemen Barnabás szólóival látható két hangversenyfelvétel, amely a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben készült. A két hangversenyen eljátszották Mozart összes kamarazenekari hegedűszólós művét.

Lesták Bedõ Eszter 1971-ben született Budapesten. Hegedülni hatévesen kezdett, Király Alice irányítása alatt. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Pichner Teréz növendéke volt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Fõiskolán mesterei Kapás Géza, Szabadi Vilmos és Rados Ferenc voltak. Rendszeres résztvevõje volt Zsigmondy Dénes, Fenyves Lóránd és Rados Ferenc mesterkurzusainak.

Hangversenymestere az 1985-ben alakult Erkel Ferenc Kamarazenekarnak. 2002 óta a Pulzus vonósnégyes tagja. 2003 õszétõl a Budapesti Fesztiválzenekar művésze.

A Trónörökösök a színen című sorozat következő koncertje

2011. június 5-e, vasárnap, 19:30

MTA Budavári Díszterem
(1014 Budapest, Országház u. 28.)

Farkas Gábor zongoraművész Liszt-estje


A műsoron:

A Villa d’Este szökőkútjai
123. Petrarca szonett
Sposalizio
Il penseroso
Velence és Nápoly

szünet

VIII. magyar rapszódia
III. magyar rapszódia
XI. magyar rapszódia
V. magyar rapszódia
XII. magyar rapszódia
 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés