bezár
 

színház

2011. 04. 29.
A tánc világnapja: gálaműsor Szombathelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közös gálaműsorral és májusfa-állítással ünneplik szombaton a tánc világnapját Szombathelyen.

Szkéné színház

Tizenhat helyi tánccsoport több mint kétszáz táncosa lép fel szombaton este az Agora Művelődési és Sportházban. Repertoárjukban a táncművészet szinte valamennyi műfaja - modern tánc, hip-hop, társastánc, néptánc, akrobatikus rock and roll - szerepel majd - közölte az MTI-vel Novák Edina, az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ marketingvezetője.

A műsor közös körtánccal ér véget, majd "berobban" a gencsapáti néptáncegyüttes és a finálé után a kikiáltó májusfa-állításra invitálja a táncosokat és a közönséget. A májusfát a művelődési ház mellett szekérre rakják, zenés menettel szállítják a Fő térre, ahol feldíszítik, majd a hagyományok szerint körbetáncolva ünneplik a természet újjászületését és a város lányait. A májusfa-állítás egyben a június másodikán kezdődő 2011-es Mediawave Film és Zenei Fesztivál figyelemfelhívó eseménye is lesz - közölte Novák Edina.

Hozzáfűzte azt is, hogy Szombathely művészeti életének legjelentősebb műfaja a tánc. A városnak jelentős tánchagyományai vannak, jelenleg is 50 művészeti tánccsoport működik. "Nincs Szombathelyen egyetlen olyan család sem, amelynek legalább egy tagja ne táncolna vagy ne kötődne a táncművészet valamelyik ágához" - fűzte hozzá.

Generációk nőttek úgy fel, hogy szülők, majd a gyerekeik is tagjai voltak a Savaria Tánccsoportnak vagy az Ungaresca Táncegyüttesnek.

Az új tánccsoportok nagy részét is a két nívós együttes "régi" táncosai, oktatói alapították meg - hangsúlyozta Novák Edina
A tánc világnapját az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézete 1982-ben hozta létre, 1983 óta Jean-Georges Noverre francia táncos és balett művész születésnapján, április 29-én ünneplik szerte a világban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés