bezár
 

irodalom

2011. 04. 28.
Versszínházi est Radnóti Miklós születésnapjára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Radnóti Miklós születésének 102. évfordulója alkalmából versszínházi estet ad Turek Miklós színművész Árny az árnyban címmel pénteken Budapesten, a Magyarországi Szerb Színházban.

Az est szerkezetét Radnóti Naptár című kötete adja. Az egy-egy hónaphoz kapcsolódó rövid verset az esten olyan nagy költemények követik, mint a Nem tudhatom, a Hetedik ecloga, a Tétova óda, a Levél a hitveshez, az Erőltetett menet vagy az utolsó versek, a Razglednicák - mondta Turek Miklós az MTI-nek, hozzátéve, hogy a költő fiatalkori verseiből is idézni fog.

A 12 hónapnak megfelelően 12 képre fölosztott est, az Árny az árnyban a költő életéből csak egy villanás élet és halál közt, Radnóti saját szavaiból ismerheti meg a hallgatóság életének örömeit, fájdalmait. A történelem viharai és egy 36 évet élt fiatalember álmai tükröződnek verseiből - magyarázta az előadó.

A Radnóti-estet Turek Miklós először 2007. október 8-án a Fészek Művészklubban mutatta be. Az előadással 2008-ban Kanada két nagyvárosában, Ottawában és Torontóban is vendégszerepelt, ahol Andai Ferenc magyar születésű kanadai történészprofesszor, Radnóti bori munkatáborbeli rabtársa vezette be az estet visszaemlékezésével.

Utána az Egyesült Államokban, New Yorkban és Connecticut államban szerepelt ezzel a műsorral a magyar klubokban. Mint felidézte, elmondta Radnóti Cserépfalvi Katinak című versét is, és ennek eredményeként jelentkezett nála Cserépfalvi Katalin, a könyvkiadó Cserépfalvi Imre lánya, aki Észak-Karolinában él, és akivel azóta is kapcsolatban van.

Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából, 2009-ben 14 előadást tartottak országszerte, az elsőt a budapesti Kogart Házban. Az est mindig kicsit változik, újabb költemények kerülnek bele, mások kimaradnak, de a szerkezete változatlan - tette hozzá Turek Miklós.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés