bezár
 

film

2011. 04. 28.
Ezen a nyáron is a szuperhősök menthetik meg Hollywoodot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idei is a szuperhősök és a filmfolytatások nyara lesz az észak-amerikai mozikban: a hollywoodi stúdiók megint a fiatal célközönségtől várják az üzlet fellendülését.

A stúdiók éves bevételeik negyven százalékát kasszírozzák a négyhónapos nyári moziszezon alatt. Tavaly 4,35 milliárd dollár folyt be az éves jegyeladásokból, ám a rekord csupán a jegyek drágulásának volt köszönhető. A szomorú valóság ugyanis az, hogy az utóbbi három évben egyre csökkent a nézők száma, és tavaly olyan mélyre zuhant, amire 1997 óta nem volt példa.

Paul Dergarabedian, a Hollywood.com boxoffice-elemzője szerint a mozizás alternatív útjai, az internetes lehetőségek, mint a Netflix, a Hulu vagy az online rendelhető filmek joggal késztetik aggodalomra a mozisokat.

Ez persze azért nem azt jelenti, hogy kihalnának a multiplexek, legalább is addig nem, ameddig jó filmeket vetítetnek.

A tavalyi Vasember-, Alkonyat- és Shrek-folytatások sikerei nyomán a stúdiók igyekeznek kasszasikergyanús új produkcióikat minél korábban a mozikba juttatni. Idén nem köszönhet be elég korán a hollywoodi nyár, hiszen a 2011-es mozikassza jelenleg mindössze 2,7 milliárd dollárnál tart, ami az előző évivel összevetve 18 százalékos elmaradást mutat.

Május 6-án egy Marvel képregény-feldolgozás, a Kenneth Branagh rendezésében készült Thor nyitja meg a szuperhősök évadát. A 150 millió dollárból forgatott produkció főszerepében az ausztrál Chris Hemsworth kapott lehetőséget a bemutatkozásra.

Május 20-án Sparrow kapitánnyal a fedélzeten behajózik az észak-amerikai mozikba A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken című kalandfilm is, amelyet a Másnaposok és a Kung Fu Panda folytatásai követnek május 26-án. Az X-Men - Az elsők, amely előzményfilmként készült a rendkívüli képességű hősökről szóló szériához, június 2-án jelenik meg.

A nyár folyamán további két képregényfilm lendíthet a mozik látogatottságán: a Green Lantern augusztus 11-én és az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló július vége felé.

A szezon hagyományosan kedvez a sci-fiknek is. Ezúttal a Star Trek rendezője, J.J. Abrams Super 8 című földönkívülis kalandja, valamint a Cowboyok és űrlények című, Daniel Craig és Harrison Ford főszereplésével készült sci-fi western gazdagítja a programot. A Transformers: Dark of the Moon című robotos akciófilm július 1-jei bemutatóját is sok rajongó várja Amerikában. Augusztus 5-én pedig James Francóval kerül a mozikba a Rise of the Planet of the Apes című újabb epizód A majmok bolygójából.

A július közepén startoló Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. részt - amellyel minden idők leghosszabb mozisorozata ér véget - szintén a várható nagy kasszasikerek között tartják számon az elemzők.

Az iskolai szünidő alatt a mozik a családokra is számítanak a Verdák 2, A hupikék törpikék vagy a Kémkölykök negyedik részének (Spy Kids 4: All the Time in the World 3D) bemutatásával.

A fiatalok és a családok mellett fontos, hogy a felnőtt, idősebb közönség igényeit is figyelembe vegyék a filmkínálatban - jegyezte meg a Movies.com kritikusa, Dave White. "Lehet, hogy nem rohamozzák meg a premiereket, viszont olyan filmeket akarnak látni, amelyek felnőtt emberekről szólnak, felnőtt élethelyzeteket mutatnak be" - hangsúlyozta.
Ennek a korosztálynak készült Tom Hanks rendezésében a július elsején debütáló Larry Crowne című vígjáték. A produkció főszereplőjét, egy egyetemre visszavágyó állástalan középkorút, maga Hanks alakítja Julia Roberts oldalán. A Tree of Life című Terrence Malick-dráma az ötvenes évekbe nyúl vissza: a filmben Brad Pitt és Sean Penn kerül egymással rokoni kapcsolatba. A "felnőtt program" harmadik ígéretes darabja Tate Taylor augusztusban a mozikban kerülő, The Help című filmdrámája lehet, amely a hatvanas évek déli, faji előítéletektől terhelt miliőjét idézi meg néhány nő szokatlan barátságának tükrében.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés