bezár
 

irodalom

2008. 06. 20.
Zenés irodalmi nyári fesztivál a PIM-ben
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) keddtől változatos programokkal várja a színházat, az irodalmat és a zenét kedvelőket az egy hónapon át tartó nyári fesztivál keretében - közölte az intézmény az MTI-vel.

prae.hu

Erlitz János, a PIM kommunikációs referense tudatta: a július 20-ig tartó sorozat célja, hogy felelevenítse az 1960-as években méltán népszerű Károlyi-kerti koncerteket, másrészt hogy színes, változatos kulturális programokat kínáljon a nyári estéken szórakozni vágyóknak. 

Kedd este Kelemen Barnabás hegedűművész kamarazenekari kísérettel válogat kamarazenekarra és hegedűre írott versenyművekből és hegedűátiratokból - ismertette a programot a kommunikációs referens.

Jövő szerdától három napon keresztül minden este Molnár Ferenc korai, kevésbé ismert színpadi előadásra szánt párbeszédeiből láthatnak válogatást a nézők - folytatta Erlitz János, hozzáfűzve, hogy az egyes jelenetekben mindig ketten beszélnek. Egy férfi (Mácsai Pál), egy vagy két nő (Básti Juli és Udvaros Dorottya), akik Molnár Ferenc finom iróniájával árnyaltan vezetik el az érdeklődőt az örök férfi, az örök nő lelki titkainak mélységeibe. Az egyes jeleneteket Kaposi Gergely zongorajátéka kíséri.

Mint azt a kommunikációs referens közölte, július 3-án a Greta Garbo tavaly nyilvánosságra került szerelmi levelezése alapján készült svéd színdarabot mutatják be. A Szántó Erika által színre vitt előadásban a művész életét követhetjük nyomon a főiskolára jelentkezésétől kezdve egészen haláláig egykori növendéktársnőjéhez írt szerelmes levelein keresztül. Fullajtár Andrea mellett - aki a szemünk előtt változik, lényegül át Garbóvá, s mutatja be a 17 éves fruska, majd a magány nagyasszonyának titkos rezdüléseit - Szantner Anna játssza az örök barátot, s az örök szerelmet. 

Másnap, július 4-én az Örkény Színház művészei a 100 éves Nyugatra emlékezve versekkel, novellákkal, tárcákkal, kritikákkal, naplókkal, levelekkel próbálják érzékeltetni azt a "színházi élményt, drámát, szenvedélyt", amiből a folyóirat összeállt.

Erlitz János tájékoztatása szerint július 9-én Budapest Bár címmel kortárs zenészek, többek között Lovasi András, a Kispál és a Borz; Kiss Tibor, a Quimby zenekar frontembere, valamint Ruttkai Bori, Szalóki Ági és Szűcs Krisztián idézik meg a ,20-as, ,30-as évek Budapestjét. Felcsendülnek Seres Rezső és pályatársainak karcos sanzonjai, slágerei korabeli filmbejátszásokkal kísérve. Másnap, július 10-én Több mint koncert címmel Hernádi Judit ad önálló estet, míg július 11-én operagála várja az érdeklődőket.

Július 16-án és 17-én Benedek Miklós rendezésében, Szacsvay László főszereplésével elevenednek meg az 1907-ben diadalútjára indult pesti kabaré örökbecsű halhatatlanjai, míg július 18-án A gyönyörben nincs középút címmel Eszenyi Enikő invitálja zenés estre a látogatót.

nyomtat

További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés