bezár
 

film

2011. 04. 28.
A rendszerváltás után megszűnt a mozik kétharmada
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mozik mintegy kétharmada szűnt meg az 1989-es változások óta eltelt két évtizedben Csehországban.

Míg 1989 végén a cseh statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint 2025 filmszínház működött, jelenleg alig haladja meg a 700-at.

A klasszikus mozik számának csökkenése szoros összefüggésben van a nézők számának nagymértékű visszaesésével az elmúlt húsz évben, illetve a korszerű multiplexek megjelenésével. Csehországban jelenleg 26 multiplex működik, a legnagyobbak közülük Prágában. A mozik üzemeltetése általában nem nyereséges, fenntartásukat többnyire a helyi önkormányzatok is támogatják.

Az első csehországi multiplex – a prágai Galaxie – 1996-ban nyílt meg nyolc teremmel és összesen 1120 férőhellyel. 1999-ben három multiplex volt az országban, ezek adták a nézők mintegy 10 százalékát. Tavaly év végén a 26 multiplex vonzotta az összes mozilátogató 70 százalékát.

A csehországi multiplexekben összesen 206 vetítőterem van, a férőhelyek száma együttesen 38 659. A multiplexek bevétele 1294 milliárd koronát tett ki tavaly, ami rekordnak számít: 206 millió koronával volt nagyobb, mint 2009-ben. Nézőik száma éves szinten 800 ezerrel 9,472 millióra nőtt.

Az összes mozilátogatók száma is gyarapodott 2010-ben, méghozzá 13,537 millióra, míg az összbevételek 1,5 milliárd koronára. A kilencvenes évek eleje óta a cseh mozik számára a tavalyi volt a legjobb év.

A nyilvánosságra hozott tervek szerint a közeljövőben multiplexek épülnek a kisebb városokban, vidéki központokban is, többnyire összekötve a nagy helyi bevásárlóközpontokkal.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés