bezár
 

art&design

2011. 04. 28.
Georadarral kutatnak a Mona Lisa modelljének maradványai után
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Georadarral kezdték meg szerdán olasz kutatók egy reneszánsz kori nő maradványainak keresését, akiről feltételezik, hogy a Mona Lisa (La Gioconda) című Leonardo da Vinci-kép modellje lehetett.

A radarral a föld alatt lévő sírok után egy firenzei kolostorban kutatnak, ahol a feltételezések szerint Lisa Gherardinit eltemették.

A hagyományok szerint egy gazdag selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége állt modellt Leonardo da Vincinek a nevezetes portréhoz. Gherardini 1542-ben halt meg, és a Firenze központjában lévő Szent Orsolya-zárdában temették el.

Silvano Vinceti kutatásvezető elmondta, hogy péntekig fésülik át a területet, összesen 900 négyzetmétert vizsgálnak meg a georadarral, amely képet ad arról, mi található a földfelszín alatt. A feltárás ezt követően, a jövő hónapban kezdődhet meg.

A kutatók remélik, hogy sikerül megtalálni és azonosítani a csontokat. Utóbbihoz szénizotópos kormeghatározást és DNS-elemzést is tervbe vettek. A DNS-mintákat Gherardini leszármazottainak örökítő anyagával hasonlítanák össze.

Amennyiben koponyacsontokra is rábukkannak, állapotuktól függően a csoport megkísérli tulajdonosa arcának rekonstrukcióját - arcvonásait pedig összevetni a Leonardo mesterművén láthatóakkal.

Vinceti úgy véli, a Mona Lisa valószínűleg nem egyetlen modell portréja, ám Gherardini lehetett a festmény első modellje.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés