bezár
 

színház

2011. 04. 26.
Flóra istennő ünnepére készülnek Gorsiumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavaszt és istennőjét, Flórát köszöntik április utolsó és május első napján Gorsiumban, Közép-Európa jelentős, római kori emlékeket bemutató régészeti parkjában; a Floralia alkalmából korhű, jelmezes bemutatók, látványos programok várják a látogatókat.

Hári Krisztina, a Fejér Megyei Múzeumok művelődésszervező munkatársa az MTI-nek elmondta: mindkét napon virágokat, mézet, az ókori kézművesek mai utódai által készített míves fazekas- és bőrtermékeket, ékszereket, fonott kézművestermékeket kínálnak a látogatóknak, és látványos gladiátorjátékokkal várják a közönséget.

A rendezvény egyik főprogramjaként felelevenítik Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását. Az imperátor népes kísérettel vonul majd be Gorsiumba, ahol a lelkes "alattvalók" társaságában megtekinti a gladiátorok bemutatóját a Familia Gladitoria, a Szabad Színészek Társasága, a Szarvas Törzs Kelta Hagyományőrző Egyesület és a Trigonon Együttes előadásában.

A látogatókat látványkonyha csábítja majd falatozásra, a római lakoma étkeit Apicius korabeli receptjei alapján készítik a sütő-főző mesterek.
A programokat kézműves- és múzeumpedagógiai programok egészítik majd ki, a gyerekek pedig ókori játékokkal szórakozhatnak.

A Floraliát - Flóra istennő ünnepét - templomának Kr.e. 238-ban történt felszentelése után minden évben látványos rendezvényekkel ünnepelték az antik Róma polgárai.

Gorsiumban több mint négy évtizede ez a rendezvény a régészeti park tavaszi szezonnyitója. Kezdetben csak egy-egy szál, a látogatóknak átadott virág jelképezte az ünnepet, az 1990-es évek végétől azonban látványos programok, színházi előadások is várják a közönséget.

Gorsium az itáliai Pompeji után a második legnagyobb, egybefüggő tömbben feltárható és bemutatható római kori település Európában. A 28 hektáros, mediterrán hangulatú parkban 6 hektáron láthatók a római kori kőemlékek, a kibontott városfalrészletek, szentélyek, oszlopsorral díszített utcák, templomok maradványai.

Gorsium feltárása még hosszú időre munkát adhat a régészeknek, a római kori település fölé ugyanis nem építkeztek a későbbi korokban, így a föld mélyén rejtőző emlékek teljes egészében feltárhatók.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés