bezár
 

film

2011. 04. 25.
Izraeli Dokumentumfilmhét Budapesten
2011. április 28. - május 4. Odeon Lloyd mozi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első ízben rendeznek Izraeli Dokumentumfilmhetet Magyarországon április 28. és május 4. között a budapesti Odeon Lloyd moziban, a bemutatásra kerülő alkotások az izraeli-palesztin konfliktus helyett a magánélet problémáiról, az egyéni boldogulás alapkérdéseiről szólnak.

prae.hu

A fesztiválon nyolc filmet mutatnak be az elmúlt évek (2006-2010) izraeli dokumentumfilmjeinek legjavából. Olyan korrajzok ezek, amelyek hitelesen és pontosan mutatják be Izrael mindennapjait és gondjait - tudatta közleményben a rendezvényt szervező Izraeli Kulturális Intézet az MTI-vel.

Az Askenáz - Rachel Leah Jones filmje - az "askenázi" szó jelentéséről és fogalmának a tisztázásáról szól. A riportalanyok azonban a fogalom leírása közben érzelmekkel, indulatokkal és rég feledésbe merült történetekkel mutatják be a jelent és a több ezer éves múltat.

A Gáza-Szderót/Élet mindennek ellenére című alkotás a gázai övezet megszállását megelőző bő két hónap történetét dolgozza fel. Bemutatja miként próbálnak a ott élők teljes és maradéktalan életet élni úgy, hogy a háttérben szinte folyamatosan villog a vörös fényű riasztás. A film két rendezője Nadav és Era Lapid.

<iframe title="YouTube video player" width="420" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/mZklVMR9loE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Erez Miller 443 című munkájában a Földközi-tengertől induló és a Jeruzsálem közeli hegyekben végződő 443-as út mentén élő hippiket, arab munkásokat, koldusokat és vándorokat kérdezte meg arról, mit gondolnak életről, halálról, az arab-zsidó együttélésről.

Vádi Araba település arab és zsidó lakosai szakítanak a két nép évtizedes háborúskodásával és kétnyelvű, kettős nemzetiségű általános iskolát indítanak gyermekeik számára - ezt mutatja be Tomer és Barak Heymann Híd a völgy fölött című filmje. Az érdeklődők tanárok, szülők és gyerekek munkáján keresztül tekinthetnek be, hogyan próbálnak úrrá lenni a múlt terhes örökségén az ott élők.

<iframe title="YouTube video player" width="420" height="266" src="http://www.youtube.com/embed/ZEd-kxLbXU0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A Magányos szamaritánus - Barak Heymann rendező munkája - és a Fekete busz - Anát Juta Zuira műve - arról a küzdelemről szól, hogy miként kísérelnek meg egyesek kitörni az évezredes ortodox hagyományok kemény szorításából. Előbbi egy nagyvilági énekesnő és hagyományokhoz ragaszkodó apja kapcsolatát ábrázolva, míg utóbbi egy szókimondó bloggernő és fotóriporter barátnője szabadságáért tett lépésein keresztül boncolgatja a családi és társadalmi konfliktusokat.

Az Auschwitz-Birkenau haláltáborába kalauzolja a nézőket a Pizza Auschwitzban, amelynek főszereplője egy valamikori fogoly. A film a szinte összes gettót és haláltábort megjárt Dani Chanoch emlékeit eleveníti fel - a tragédia ellenére humorral és nevetéssel. A dokumentumfilm rendezője Mose Zimmerman.

<iframe title="YouTube video player" width="420" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/oDsZ0XpCVDs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ámosz Oz: Az álmok természete - Yonathan és Masha Zur rendezésében - az izraeli szerző Szeretetről, sötétségről címmel megjelent családregénye utáni időszak utazásait, találkozásait, mindennapjait örökíti meg.

A fesztiválhoz kapcsolódóan az Odeon kávézó "mini Újlipótvárost" rendez be, a helyszínen a kerület kedvenc kisboltjai árusíthatják majd portékáikat. A seregszemlét Für Emil festőművész kiállítása kíséri.

Beszélgetések, workshopok, koncert és kiállítás az Izraeli Dokumentumfilm Fesztivál alatt:

ÁPRILIS 29., PÉNTEK
20:00 Diverzitás és együttélés – Kreater Társadalmi Innovációs Labor

ÁPRILIS 30., SZOMBAT
12:00 Társadalmi Innováció Izraelben és Magyarországon. A Kreater Társadalmi Innovációs Labor workshopja
21:45 Béres Eszter koncert

MÁJUS 1., VASÁRNAP
20:00 Irodalom és identitás. Mit üzen nekünk Amos Oz? Beszélgetés Bacher Ivánnal és Vári Györggyel

MÁJUS 2., HÉTFŐ
20:00 Identitáskeresés a Holocaust után – beszélgetés Miriam Ben David pszichológussal

MÁJUS 3., KEDD
20:00 Vallás és kultúra – beszélgetés Für Emil festőművésszel

MÁJUS 4., SZERDA
16:00 Kreater Fogadóóra – Kihelyezett Anonim Innovátorok Klubja
20:00 A zsidó nők szerepkeresése a kortárs zsidó közösségben – beszélgetés Toronyi Zsuzsa kutatóval




nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés