bezár
 

art&design

2011. 04. 21.
Van Gogh-virágmozaikkal ünnepel Európa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Van Gogh-virágmozaikkal ünnepli a húsvétot az Európa virágoskertjének is nevezett hollandiai Keukenhof és az amszterdami Van Gogh Múzeum: a virágszirmokból kirakott alkotást csütörtöktől húsvét hétfőig láthatja a parkba ellátogató közönség.

prae.hu

A virágok szerelmeseinek kiemelt tavaszi turistacélpontja a Hollandia virágtermesztő térségében található Keukenhof, amely minden évben két hónapig, március közepétől május közepéig várja a látogatókat.

A több mint fél évszázada működő 32 hektáros parkot holland virágtermesztők álmodták meg, akik egy hatalmas virágkiállításon akarták bemutatni munkájukat. Keukenhof honlapja szerint a világ legnagyobb virágoskertjének számító parkban, amelyet tavaly 800 ezren kerestek fel, évente hétmillió virághagymát ültetnek el, amelyből 4,5 millió tulipán.

A húsvétra idén számos különlegességgel készül Keukenhof. Az amszterdami Van Gogh Múzeummal együttműködésben például a híres festő Szürke nemezkalapos önarcképét készítették el virágmozaik formájában.

Valószínűleg nem véletlen, hogy Van Gogh-tól egy olyan önarcképet választottak, amelyen a művész kalapot visel, hiszen húsvét hétfő a kalapok napja Keukenhofban: ekkor tartják a park húsvéti parádéját, amelynek főszereplői a különlegesebbnél különlegesebb kalapok. Az extravagáns fejfedők felvonulásához a látogatók is csatlakozhatnak saját kreációikkal, de a profi kalaptervezők divatbemutatókon is felvonultatják lenyűgöző virágos kalapkölteményeiket.

Húsvét hétfőn egyébként a szokásosnál korábban, már reggel 7 órakor kinyit a park, a korán kelők így megnézhetik, hogy nyílnak ki a virágok és ébredezik az állatvilág.

A virágok azonban nemcsak élőben "uralják" a holland tavaszt, az amszterdami Rijksmuseum és a Van Gogh Múzeum is "virágos" tárlattal várja a közönséget. A holland főváros repterénél található "fiókmúzeum", a Rijksmuseum Schiphol Dutch Flowers (Holland virágok) címmel kilenc olyan virágcsendéletet mutat be a Rijksmuseum gyűjteményéből, amelyek egykor a 17. századi gazdasági elithez tartozó családok otthonait díszítették egy olyan korban, amikor a vágott virág luxuscikknek számított.

Az amszterdami Van Gogh Múzeum Blossom (Virágzás) címmel gyűjtötte egybe a holland mester virágzó fákat ábrázoló alkotásait. A minitárlaton látható Vincent van Gogh híres Virágzó mandulafa ágak című festménye is, amelyet unokaöccse születésére festett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés