bezár
 

zene

2011. 04. 21.
Szecessziós kincsvadászat és Liszt-maraton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar EU-elnökség utolsó negyedévében a legkülönbözőbb közönségrétegeket megszólító programokkal rukkol elő itthon és külföldön a Hungarofest, amely a Liszt-év ezen periódusára is kínál érdekességeket. Lesz például szecessziós kincsvadászat, Liszt-maraton, Szomszédünnep és fesztivál a Duna-parton.

prae.hu

A Hungarofest kreatív igazgatója, Balatoni Mónika az eseményeket beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón elismerte, hogy kissé "farnehézzé" vált a program, májusra és júniusra rengeteg esemény zsúfolódott össze. Mindezt azzal indokolta, hogy a költségvetés, a közbeszerzési eljárások, a céget is érintő zárolás miatt később indulhatott a munka.

Mint elmondta, hamarosan lekerülnek a Magyar Nemzeti Múzeum kerítéséről Az európai szecesszió nagymesterei - Barcelona-Brüsszel-Budapest című kiállítás képei, de a tárlat zárásaként május 8-án hatalmas szecessziós családi pikniket rendeznek a Nemzeti Múzeum kertjében. A vándortárlat iránti nagy érdeklődésre alapozva szecessziós túrák is indulnak a városban, a fiatalokat például kincsvadászatra várják majd.

A Liszt-év alkalmából Magyarország 2000 után újabb kitüntető lehetőséget kapott arra, hogy a Vatikánban koncertet adjon - emlékeztetett Erdődy Orsolya, a Hungarofest Klassz Zenei Irodájának vezetője, hozzátéve, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Szent Erzsébet legenda helyett terjedelmi okból inkább egy kisebb darabokból álló műsorral lép fel a VI. Pál teremben május 27-én.

Itthon azonban a tervek szerint megszólal a legenda.

Május 22-én egész napos Liszt-maratont rendeznek a Millenárison, délelőtt a kisebbeket, délután pedig a kamaszokat várják, de leginkább egész családokra számítanak.

Május 28-án a Szegedi Szabadtéri Játékokkal együttműködve Liszt mindenkinek címmel rendeznek crossover koncertet a Dóm-téren. Ugyanezen a napon az ország számos helyén tartanak Szomszédünnepet - a francia kezdeményezésbe tavaly az EKF alkalmából "kóstolt" bele Pécs és környéke, idén azonban több városra is kiterjed a rendezvény.

Ami az EU-elnökség finisét illeti, sikerült meghívni a két éve elhunyt legendás koreográfus, Pina Bausch társulatát. A Tanztheater Wuppertal egy Budapesten még nem látott Pina Bausch-koreográfiával, a Sweet Mambo című darabbal két estén, június 13-án és 14-én vendégszerepel a Nemzeti Színházban.

Brüsszelben június 21-én az Európai Parlament előtt tartanak EU-elnökségi kulturális és gasztronómiai zárórendezvényt.
Budapesten június 24-én, 25-én és 26-án nagyszabású Duna-parti fesztivált szerveznek a Dunastratégia brüsszeli aláírási ceremóniájához kapcsolódva. A Kopaszi gáttól a Margitszigetig, még a vízen is lesznek műsorok.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés