bezár
 

art&design

2011. 04. 21.
A kéziratos ajánlások sokat értek a Mike és Társa árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A várakozásoknak megfelelően két különleges, dedikált kötet - az 1924-es Ady Almanach Rippl-Rónai József aláírásával és Puskin Anyeginje Móricz Zsigmond ajánlásával -, valamint egy 16. századi Biblia ért a legtöbbet a Mike és Társa Antikvárium szerdai aukcióján.

prae.hu

A Juhász Gyula, Ady Lajos, Rippl-Rónai Lajos, Földessy Gyula és Dutka Ákos Adyról szóló írásait és Rippl-Rónai József rajzait tartalmazó almanachból ötven, kézzel számozott példányt is megjelentettek.

Ezekhez Fáy Dezső, illetve Szőnyi István egy-egy eredeti fametszete van mellékelve, a címképet pedig Rippl-Rónai József is aláírta. Az aukción a 25-ös sorszámú példányt 16 ezer forintról indították, és hosszas licitversenyben 110 ezer forinton ütötték le.

Puskin Anyeginjét 36 ezer forintra tartották és 115 ezer forintért vették meg. A könyv Kner Erzsébet egyedi, bibliofil kötésében szinte iparművészeti remeknek számít, de hogy ekkora összeget adtak érte, abban a kötet egykori tulajdonosainak is szerepük van - ezt a könyvhöz mellékelt levelek magyarázzák.

Eredetileg Magoss Olga író kapta kedvesétől, Móricz Zsigmondtól 1925-ben az alábbi sorokkal: "Azért küldöm ezt a könyvet, hogy lássa, vannak szebb könyvek is, mint amiket én írok". Harminc évvel később az "öreg, beteg Olga néni" pedig Vekerdi Lászlónak ajándékozta a könyvet és vele az emlékeit.

Számos más olyan kötetet is kínáltak, s vettek meg jó pénzért, amelyeket a tudós polihisztor, orvos, művelődéstörténész, tudománytörténész Vekerdi Lászlónak dedikáltak író és tudós barátai. Németh László, Szentkuthy Miklós regényeit, Gábor Miklós két színészetről szóló könyvét, Sain Márton matematikatörténeti, Simonyi Károly fizikatörténeti művét ajánlotta Vekerdinek.

Népszerű volt a szabadkőműves irodalom is: A szabadkőművesség titkos harca trón és oltár ellen című kiadvány tizennégyszeres áron, 56 ezer forinton végzett, de a témával foglalkozó többi kötet is két-háromszoros áron ment el.

Dessewffy Arisztid író, a képviselőház elnöki tanácsosa jelentős szereplője volt a 19-20. század fordulóján a politikai és társadalmi életnek. Kéziratgyűjteményéből Wekerle Sándor, Teleki Pál, Széchenyi Béla, Tisza Istvánné, Szádeczky-Kardos Lajos, Szalay Imre, Takáts Sándor, Zichy Géza, Prielle Kornélia és mások hozzá intézett levelei kerültek új tulajdonosokhoz 10-22 ezer forintért.

Az árverésen, amelyen a 696 tétel több mint kétharmada elkelt, szép licitemelkedést ért meg Rotterdami Erasmus 1551-es, mainzi kiadású Újszövetsége, amelyet 125 ezer forinton ütöttek le. Megadták a 80 ezer forintot I. Lipót császár, magyar király nemesség- és címeradományozó okleveléért. 60 ezer forintot ért meg valakinek Lesznai Anna kéziratos meséje.

Egy 1852-es kiadású orvosi könyvet, Tompa Lajos A bujasenyv orvos nélkül című munkáját pedig 4 ezer forintról indították és 52 ezerért ütötték le.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés