bezár
 

irodalom

2011. 04. 20.
Beryl Bainbridge kapta a posztumusz Booker-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Beryl Bainbridge brit író, aki öt alkalommal is szerepelt a Booker-díj végső jelöltjei között, de soha nem kapta meg a rangos irodalmi elismerést, halála után csaknem egy évvel most végre a kitüntetettek közé került. A tiszteletére létrehozott Best of Beryl díjat Master Georgie című regényéért lánya és unokája vehette át.

prae.hu

Beryl Bainbridge-et a "Booker nyoszolyólányaként" emlegették, mert bár mindig a közelében járt, soha nem kapta meg az angol nyelvterület legrangosabb irodalmi díjának számító elismerést.

A brit szerzőnél többször senkinek sem sikerült felkerülnie a legesélyesebbeket felvonultató szűkített listára: 1973-ban A varrónő, 1974-ben a The Bottle Factory Outing, 1990-ben az An Awfully Big Adventure, 1996-ban a Közelebb hozzád, Istenem és 1998-ban a Master Georgie című könyvével került karnyújtásnyira a Bookertől.

Most az öt könyv közül a nagyközönség dönthette el, melyiket tartja a legjobbnak. A Booker honlapján lebonyolított szavazáson végül a Master Georgie nyert, csupán néhány vokssal maga mögé utasítva a magyarul Közelebb hozzád, Istenem címmel megjelent Bainbridge-kötetet.

A The Man Booker Best of Beryl elnevezésű díjat, amely a győztes könyv egyedi tervezte példánya, a tavaly júliusban 77 évesen elhunyt író lánya, Jojo Davies és unokája, Charlie Russell vette át a család nevében egy keddi londoni ünnepségen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés