bezár
 

zene

2011. 04. 19.
László Margit operaénekest köszöntik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
László Margit Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művészt, a Magyar Állami Operaház örökös tagját 80. születésnapja alkalmából köszöntik kollégái és barátai szerdán délután a dalszínház Székely Bertalan termében.

prae.hu

"Nyolcvanévesen már kevés terv van az ember életében, de figyelemmel kísérem, hogy a fiatal énekesek közül ki hogyan fejlődik, merre halad az oktatás. Egy időben tanítottam, de a férjem, Bajor Nagy Ernő újságíró halála óta kissé visszavonultam. Nem vagyok testileg +roggyant+, csupán lelkileg megviselt. Most kezdek visszatérni zenei életbe, például újra bekapcsolódom a Liszt Társaság munkájába" - mondta el az MTI-nek az énekesnő.

A pszichikai állapot pedig fontos tényező az éneklésben. "Az idegek állapotától függ - részletezte László Margit. - Sok olyan énekest láttam pályafutásom során, akik folyton rettegtek, mert a lelkük mélyén tudták, hogy milyen hiányosságaik vannak. Ez okozza a félelmet, ami a gégéjükre hat, ettől lebeg a hangjuk, vagy mekegnek."

Hozzáfűzte: sajnos a szívet ugyancsak erősen igénybe veszi a pálya, ő is átesett egy infarktuson. Ennek ellenére előadást szinte sosem mondott le. "Annyira élveztem a színpadi létet, hogy sosem gondoltam rá, túlterhelt lennék. A fizikai panaszok egy idő után figyelmeztettek: +megrágott+ a pálya. Ha mégis valamilyen műtétre szorultam, azt rendszerint úgy intéztem, hogy a nyári szünetben történjen, és az évad kezdésre készen álljak a pálya szolgálatára. Engem ez tartott frissen."
László Margit énekesnő Kolozsvárott született, itt végezte tanulmányait, kezdetben zongorázott, majd magánúton énekelni tanult. 1953-ban Verdi Rigolettójában, Gilda szerepében debütált a Magyar Állami Operaházban. 1986-ig a dalszínház magánénekesnője volt. 1961-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, majd 1973-ban érdemes művész, 1981-ben pedig kiváló művész kitüntetést kapott.

Legemlékezetesebb fellépései Mozart operáihoz fűződnek, három évtizeden át a társulat vezető Mozart-énekesnője volt. Rendkívüli muzikalitás, fölényes technikai tudás, kiváló színészi készség jellemezték alakításait. Oratórium- és hangversenyénekesként is kiemelkedően sikeres volt.

Több Hungaroton-felvétel őrzi alakításait, ezek közül különösen emlékezetes A varázsfuvola, amelyen Paminát énekli Ágai Karola Éj királynője mellett, vagy a szintén kettejükkel készült A denevér, továbbá A sevillai borbély felvétele, amelyen partnere Melis György és Réti József, valamint az ugyancsak Melis Györggyel készült Rigoletto, ezen a Herceg Ilosfalvy Róbert.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés