bezár
 

színház

2011. 04. 20.
Hollósi Frigyes színművész 70 éves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Április 21-én lesz hetvenéves Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.

Weininger Frigyes néven Budapesten született. Nem készült színésznek, a pálya csak akkor kezdte foglalkoztatni, amikor magától Ascher Oszkártól hallotta, hogy szépen szaval. Érettségi után nyomban felvették a Színház-és Filmművészeti Főiskolára, de az intézményben alig három hónapot töltött. Az első vizsga után kirúgták, mondván hogy nem fejleszthető, a megrázó élményt szavai szerint máig nem tudta kiheverni. Aztán mégis jött segítség: telefonon hívták Szolnokra kóristának, és azzal bíztatták, hogy főiskolai diploma nélkül is színész lehet, csak kerülő úton, példaként Mensáros Lászlót és Darvas Iván említették.

Így került Szolnokra, a Szigligeti Színházba segédszínésznek, a társulatban neki volt a legkisebb fizetése és kezdetben ő kapta a legkisebb szerepeket. Néhány hónap múlva végre jelentős szerepet kapott a Tartuffe-ben, de a bemutató előtt két héttel elvitték katonának. Leszerelve aztán kezdhetett mindent elölről, segédszínészként, kereset-kiegészítésként a szolnoki rádióban napi harminc forintért bemondóként dolgozott.

Göröngyösen indult pályája, ő azonban csak a szépre emlékszik, a Szolnokon eltöltött tizennyolc évet élete legszebb időszakának tartja. 1980-ban korábbi igazgatója, Székely Gábor hívta a Nemzeti Színházhoz, innen 1982-ben a Katona József Színházhoz szerződött, közben a Törőcsik Mari által létrehozott, rövid ideig működő Művész Színháznak is tagja volt, 2002 óta a Nemzeti Színház társulatához tartozik.

Hollósit alkata elsősorban humoros karakterek megformálására predesztinálja, de epizódszerepekben is képes teljes embert megjeleníteni. Filmekben is gyakran foglalkoztatják, s sokat szinkronizál is. A Cha-cha-cha tánctanárának megformálásáért 1983-ban a filmkritikusok díját vehette át, 1986-ban, majd 2001-ben a Millenniumi 32. Magyar Filmszemlén is ő kapta meg a legjobb férfi alakítás díját. Országosan ismertté és igazán népszerűvé a Kisváros című tévéfilmsorozat tette, évekig játszotta Járai őrnagyot, aki a sikeres nyomozati munka mellett arról volt híres, hogy gusztusosan megterített asztalnál, éhes kollégákkal körülvéve állandóan evett. Az elmúlt években a Tűzvonalban című tévésorozat négy évadában is Kálmán bácsit, a nyugdíjas, majd körzeti megbízottként ismét szolgálatba állt rendőrt alakította.

Hollósi Frigyes ötven esztendeje van a pályán. Azt tartja, hogy - noha tizenöt évig tartott az a kínlódás, amit a főiskoláról való eltávolítása miatt át kellett élnie -, mindig csak előre jutott. Szerencsés alkat, mert soha nem foglalkozott azzal, milyen szerepeket kap, a szakmai féltékenységet sem ismeri. A Nemzetiben nincs oka panaszra, jelenleg kilenc darabban játszik, majd minden este színpadon van.

Jászai Mari-díja és érdemes művészi címe mellé 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjének kitüntetettje lett.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés