bezár
 

art&design

2011. 04. 19.
Francis Bacon triptichonja a Christie's aukciósháznál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Francis Bacon több mint 25 millió dollárra becsült önarckép-triptichonját kínálja májusi árverési blokkjának fénypontjaként a Christie's aukciósház.

A Three Studies for Self-Potrait (Három tanulmány önarcképre) című szárnyas oltárkép 1974-ből származik, az egyes részeken a festő sötét háttér előtt, csukott szemmel, torz arccal látható. Az alkotás a május 11-i New York-i árverés előtt első alkalommal szerepel kiállításon Londonban egy másik Bacon mesterművel, a cím nélküli, de Crouching Nude on Rail (Guggoló akt korláton) néven emlegetett darabbal együtt. Utóbbi szintén kalapács alá kerül.

Az 1952-ben készült akt azon Bacon-művek között szerepel, amelyet az 1990-es években egy londoni raktárhelyiségben találtak meg a festő számos munkájával együtt. Bacon az 1950-es években hagyta ott műveit, egyebek közt a Study after Velazquez (Tanulmány Velazquez nyomán) című pápaképet. Ez akár 15 millió dollárt is érhet.

A művész iránt nagy az érdeklődés, az utóbbi hónapokban magas árakat tapasztaltunk - mondta Brett Gorvy, a Christie's helyettes vezetője, a II. világháború utáni kortárs művészettel foglalkozó részleg vezetője.

Bacon triptichonjai a művészvilág legünnepeltebb darabjai között szerepelnek, egy 1976-ban született darabért 86,3 millió dollárt fizettek 2008-ban.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés