bezár
 

irodalom

2011. 04. 18.
Kiállítás Márai Sándorról Barcelonában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az "emigráns irodalom" egyik legnagyobb alakjaként mutatja be Márai Sándort egy barcelonai kiállítás; az író élete és munkássága előtt az Európai Unió soros magyar elnöksége kapcsán tisztelegnek augusztus végéig a Palau Robert falai között a katalán nagyvárosban.

prae.hu

Márai 89 évét tíz epizódra osztva ismerhetik meg az érdeklődők, fényképek, tárgyak és mindenekelőtt könyvek kíséretében - írta internetes kiadásában az El País című spanyol napilap (www.elpais.com).

Az 1900-ban Kassán született és 1989-ben San Diegóban elhunyt Márai Sándorról szóló kiállítás az Egy vándor a XX. századból címet kapta.

A tárlatnak a híres kiállítóhelyként ismert Robert-palota termei adnak otthont. A kiállítás a II. világháború előtti és utáni korszak emigráns irodalmának egyik legjelentősebb írójaként mutatja be Márait. A tárlat tíz része között szerepel Márai gyerek- és felnőttkorának, valamint idős korszakának bemutatása, a kísérő fotográfiák között van olyan, amelyen Márai szüleivel és testvéreivel vagy éppen esküvőjén, illetve utolsó éveiben, Kaliforniában látható.

Kiemelt szerepet kapnak a Márai életében fontos városok, így szülővárosa, Kassa, Párizs, ahol Kafka műveit fordította, Berlin, Budapest, Nápoly, amelybe szerelmes lett, New York, amelyhez szerinte képtelenség hozzászokni, és San Diego, az utolsó város, ahol végül felesége és fia halála után öngyilkos lett.

A tárlat utolsó termében egy 50 perces dokumentumfilmet vetítenek Márai Sándorról.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés