bezár
 

irodalom

2011. 04. 18.
Lemondtak a Széchenyi Akadémia vezetői
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Április 20-i hatállyal lemond tisztségéről a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöke, Dobszay László és ügyvezető elnöke, Ferencz Győző - tájékoztatta a testület hétfőn az MTI-vel.

prae.hu

Mint a közleményben Ferencz Győző fogalmaz, a lemondás oka részben tiltakozás a Széchenyi Akadémiát ért méltatlanság ellen, részben pedig azt jelzi: úgy érzi, nem tudta kellő súllyal érvényesíteni a testület érdekeit.

"A következő közgyűlésig azonban, amelyet hamarosan összehívunk, és amelyen meghatározzuk a további teendőket, az ügyvezető elnöki feladatokat ellátom" - írta Ferencz Győző.

A testület két vezetője azután mond le tisztségéről, hogy a végszavazás előtt álló új alkotmány-javaslatban szerepel a Magyar Tudományos Akadémia mellett a Magyar Művészeti Akadémia szabadságának védelme és szervezeti önállóságának biztosítása, az MTA önálló alapszabállyal rendelkező társult intézményeként 1992-ben létrehozott Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia azonban kimaradt a javaslatból.

Ferencz Győző az MTI-nek a múlt héten úgy nyilatkozott: "az lett volna a legszerencsésebb, ha az alaptörvényben az állna, hogy Magyarország kormánya garantálja a tudományos kutató- és a művészeti alkotómunka szabadságát, és nem neveznének meg külön testületeket."

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés