bezár
 

zene

2011. 04. 18.
Új fesztiválzenekari bérlet fiataloknak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szupertrió elnevezéssel új, csak három hangversenyből álló bérletet indít a Budapesti Fesztiválzenekar. A fiatal, de már nem gyermekkorú, de kezdő zenehallgatóknak szánják a sorozatot, akiknek még sok lenne a 10-12 koncertes hagyományos széria.

prae.hu

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója és Körner Tamás ügyvezető igazgató hétfőn délelőtt ismertette a Budapesti Fesztiválzenekar(BFZ) 2011-12-es évadjának terveit.

A világ tíz legjobb zenekara közé választott együttes célja változatlanul az, hogy Európa egyik legizgalmasabb koncertsorozatát kínálja a budapesti közönségnek. A BFZ budapesti programjainak több mint felét Fischer Iván vezényli, tehát berlini, illetve egyéb elfoglaltságai nem befolyásolják zenei vezetői munkáját.

Az új évadban is a zenei élet több meghatározó egyénisége lép fel az együttessel, olyan nagyszerű művészek, mint a karmester David Zinman, a hegedűs Pinchas Zukerman, a csellista Truls Mork.
Folytatódik a Haydn-Mozart plusz sorozat, amelynek hangversenyeit Takács-Nagy Gábor vezényli, aki a 2012-2013-as évadtól a BFZ első vendégkarmestere lesz. Visszatér hozzájuk, mert korábban hosszú évekig dolgozott velük koncertmesterként.

Bemutatkozik a Fesztiválzenekar eredeti hangszereken játszó barokk zenei együttese: a sorozatot a régizene világhírű szaktekintélye, Reinhard Göbel vezeti. Fischer Iván az MTI kérdésére elmondta, hosszú évek építkezésének eredménye ez, folyamatosan kutattak, vásárolták és vesznek még korabeli hangszereket(illetve kópiákat) az ensemble tagjainak. Hogy mennyire komolyan veszik a hitelességet - fűzte hozzá -, azt jellemzi, hogy egyetlen helyről szerzik be a vonósok számára szükséges bélhúrokat.

A Művészetek Palotájával közösen már hetedszer rendezik meg szeptemberben a Budapesti Mahler Ünnepet. A Müpával együttműködve szervezik a maratont is, amelynek főszereplője 2012-ben Mozart lesz.
Karácsonykor természetesen újra elhangzik a Titok-koncert, folytatódnak a gyerekek kakaókoncertjei, a Vasárnapi kamarazene és lesz Kastélykoncert is - részletezte Körner Tamás igazgató.

Budapest mellett a zenekar fellép Pécsett és Szegeden is. Fischer Iván együttese jövőre három földrész tizenegy országának 41 városába kapott meghívást, köztük New Yorkba, Londonba, Párizsba, Bécsbe, Pekingbe, Münchenbe, Milánóba.

Folytatják a szombat-vasárnap délutáni koncertsorozatot, lehetővé téve, hogy a vidékiek, a családosok és az este nehezen mozdulók is hallhassák az együttest. Műsoraik többségét jövőre is háromszor játsszák el, annak ellenére, hogy a közönség aláírásokkal támogatott kérésére, ne csökkentse az együttes támogatását a felelős tárca és a főváros, eddig semmiféle reagálás nem érkezett hozzájuk.

Fischer Iván azonban megjegyezte, folyamatosan tárgyalnak a finanszírozásról, és bízik benne, hogy ezek a megbeszélések pozitívan zárulnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés