bezár
 

film

2011. 04. 18.
Kis költségvetésű akcióvígjáték lett a legjobb film
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Ta lui toi (Da lui toi) című, kis költségvetésű akcióvígjáték kapta a legjobb filmnek járó elismerést a hongkongi filmipar vasárnapi díjátadó ceremóniáján.

prae.hu

A 30. alkalommal megrendezett Hong Kong Film Awards legfontosabb trófeáját kiérdemlő produkciót alig 650 ezer dollárból (120 millió forintból) forgatta a Derek Kvok és Clement Cseng rendezőpáros.

A harmincévi kóma után magához térő kungfumesterről szóló filmet nemcsak a szakma, a kritika is szerette: a minap nyerte el a Hongkongi Filmkritikusok Társaságának díját is. A kungfukomédia születése körül Andy Lau bábáskodott executive producerként, a produceri feladatokat pedig Lam Ka-tung látta el.

A díj bejelentésekor Kvok ugrált örömében, Lam pedig kijelentette: "Tényleg nem érdekel hány díjat visz el a filmünk. Az a fontos, hogy a film mögötti szellem és értelem a hongkongi emberek és a hongkongi filmek szellemét tükrözi."

Kvog a díj átvételekor azt a mondatot idézte a produkcióból, amelyet a magához tért mester mondogatott mantraként tanítványainak: "Ha nem harcolsz, nem veszítesz, de ha harcolsz, meg kell próbálnod győzni."
A Ta lui toi a legjobb női és férfi mellékszereplőnek járó elismerést is megkapta a Hongkongi Kulturális Központban megtartott díjátadón.

A legjobb rendező kitüntetését az akcióveterán Tsui Hark vehette át Ti Zsencsije (Ti felügyelő) című misztikus eposzáért. Az ősi Kínában játszódó, Andy Lau főszereplésével forgatott film egy korabeli hivatalnokról szól, akire egy sor titokzatos tűzeset okainak kiderítését bízzák. A produkció több technikai díjat is elnyert, köztük a legjobb művészeti rendezés és a legjobb látványhatások díját.

A legjobb operatőrnek járó elismerést az Oscar-díjas Peter Pau kapta a Confucius (Konfucius) című film fényképezéséért. Az életműdíjat pedig Terry Laj forgalmazó kapta, aki évtizedekig szervezte a külföldi filmek hongkongi bemutatását, és egyúttal a hongongi harcművészeti filmeket is eljuttatta a nemzetközi piacra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés