bezár
 

irodalom

2011. 04. 17.
Dedikációk és kéziratok a Mike Antikvárium árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rippl-Rónai József, Móricz Zsigmond, Kassák Lajos, Móra Ferenc dedikációit, nemesi okleveleket, unikális kéziratokat, köztük Dessewffy Arisztid kézirat-gyűjteményét emelte ki szerdai aukciójának anyagából Mike Zoltán, a Mike és Társa Antikvárium vezetője.

prae.hu

Az antikvárius az MTI-nek elmondta, hogy a 700 tételben ugyan vannak régi kiadások, mégis ezúttal inkább a 20. századi könyvek, dokumentumok tartogatnak gyűjtői csemegéket. Hozzátette: a különleges tételekhez is alacsony árakat rendeltek, hogy a vásárlói kedvet erősítsék.

Különlegesség az 1924-es Ady Almanach. A kötet Adyról szóló írásokat és Rippl-Rónai József rajzait tartalmazza. A kiadványból ötven számozott példány is készült, ezekhez Fáy Dezső és Szőnyi István egy-egy eredeti fametszete van mellékelve. E példányok címképét Rippl-Rónai József is aláírta. Az aukción a 25. számú példány vásárolható meg 16 ezer forintos kikiáltással.

Puskin 36 ezer forintra tartott Anyeginje Kner Erzsébet egyedi bibliofil kötésében figyelemre méltó darab, ám a kötet tulajdonosi eredetét magyarázó, hozzá illesztett levél tovább növeli értékét. A levelet Magoss Olga író, Móricz Zsigmond kedvese küldte a tudós polihisztor, orvos, művelődéstörténész, tudománytörténész Vekerdi Lászlónak.

Móra Ferenc egyetlen, kézzel számozott, száz példányos, 1920-as verseskötetéhez is tartozik egy ajánlás és egy levél. A dedikáció így szól: "Rákosi Jenőnek, a magyarság +nagy öreg emberének+ ajánlja a kis magyar poéták közül való Móra Ferenc", a levélben pedig a szerző leírja a kötet anekdotikus történetét.

Baróti Szabó Dávid költő, nyelvész a prozódia és a költői nyelv kérdésében éles polémiába keveredett Rájnis Józseffel. A vita eredményeként a közfigyelem az irodalom felé fordult. Baróti Szabó 1800-ban, Komáromban kinyomtatott "Orthographia- és grammatica-béli észrevételek a magyar prosodiával egygyütt" című műve is részben ennek a vitának a terméke. A ritka első kiadásért 60 ezer forintot kérnek. Egy másik, sok tájszót, népi szólást és közmondást közzétevő Baróti Szabó-mű, A magyarság virágai 24 ezer forintról licitálható.

I. Lipót császár, magyar király nemesség- és címeradományozó pergamen oklevele 1678-ban Bécsben kelt. Ezért a jó állapotú dokumentumért 80 ezer forinttól lehet ajánlatot tenni. Jóval későbbi, 1848-as a Moson vármegye közönségének szóló, Deák Ferenc által aláírt miniszteri rendelet vagy a huszonnyolc korabeli fotót tartalmazó tétel az 1898-ban a Temesvár környékén rendezett hadgyakorlatról, melyen részt vett az uralkodó, Ferenc József császár, József főherceg és több külföldi vendég.

Dessewffy Arisztid író, a képviselőház elnöki tanácsosa a XIX -XX. század forduló politikai és társadalmi életnek fontos szereplője volt. Számos magyar közjogi és gazdasági cikket írt francia és angol lapokba, több regény és tanulmánykötet is fűződik nevéhez. Egyik alapítója volt az Országos Kaszinónak, a Magyar Athletikai Klubnak, az Uránia Tudományos Színház Egyletnek. Korának minden jelentős szereplőjével kapcsolatban állt, széleskörű levelezést folytatott politikusokkal, tudósokkal, írókkal. Kéziratgyűjteményéből Wekerle Sándor, Teleki Pál, Széchenyi Béla, Tisza Istvánné, Szádeczky-Kardos Lajos, Szalay Imre, Takáts Sándor, Zichy Géza, Prielle Kornélia és mások hozzá intézett levelei érhetők el 3 és 16 ezer forint között.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés